Partij voor de Dieren wil verbod op vuurwerk voor particulieren

Algemeen
Robert in de Thijssestraat waar bewoners vorig jaar een vuurwerkverbod wilden. “Anderen hebben het verknald.”
Robert in de Thijssestraat waar bewoners vorig jaar een vuurwerkverbod wilden. “Anderen hebben het verknald.” (Foto: Magda de Vetten)

Zeventien gewonden, 455 branden, 2 ton aan schade door vernielingen. Het resultaat van onlusten in het Midden-Oosten? Nee, de vorige jaarwisseling in Den Haag. De Partij voor de Dieren wil een verbod op vuurwerk voor particulieren. Niet iedereen zit daar op te wachten.

Door Magda de Vetten

Den Haag - Oud en Nieuw: voor veel mensen het hoogtepunt van het jaar. Maar niet voor honden en katten, zegt Robert Barker, gemeenteraadslid van de Partij voor de Dieren. “Huisdieren ervaren veel stress door de gigantisch luide knallen van het vuurwerk. Ook vogels schrikken steeds op door het lawaai. Juist in een periode dat het heel koud is en ze goed met hun vetreserves moeten omgaan.”

Gewonden

Dat geldt volgens Robert niet alleen voor dieren. “Er zijn ook mensen die bang zijn. Ik ken er genoeg die met oud en nieuw de deur niet uitgaan. Verder vallen er jaarlijks honderden gewonden in Nederland. Tientallen mensen raken een oog kwijt. De helft van de gewonden zijn omstanders, dus niet altijd de mensen die het vuurwerk afsteken. Het is het gevaarlijkste feest van het jaar.”

Hij somt de gevolgen voor Den Haag op: 2 ton schade door vernielingen, 21 maal geweld tegen hulpverleners, 455 keer moest de brandweer uitrukken en de politie 277 keer, 28 auto’s in brand.

Robert vertelt zijn verhaal in de Thijssestraat in Laak. “Hier was met oud en nieuw een vuurwerkvrije zone, op verzoek van bewoners. De straat is overdekt en het lawaai galmt enorm. De vuurwerkvrije zone werd geschonden. Agenten werden bekogeld met vuurwerk. Toezichtcamera’s gingen aan diggelen.”

Kansrijk

De Partij voor de Dieren roept op tot een landelijk verbod op vuurwerk voor particulieren. Dat is kansrijk, denkt Robert. “Oogartsen vinden al jaren dat het geknal moet ophouden. Ook sommige gemeenten pleiten ervoor. De Haagse politiek is nog niet zover. Ik heb in de gemeenteraad voorgesteld: maak alvast de binnenstad vuurwerkvrij. Die moet een feestgebied zijn en niet een oorlogsgebied. ‘Dit jaar niet’, zei burgemeester Remkes. ‘In de toekomst moeten we er goed naar kijken.’”

Geluksgevoel

Vlakbij de Thijssestraat staat een fel tegenstandster van een verbod. “Vuurwerk geeft mij een geluksgevoel”, zegt Ingrid van den Berg. “Heerlijk met familie samen zijn en het nieuwe jaar inluiden.”

En de huisdieren dan? Ingrid: “Katten en honden hebben er last van omdat mensen de fout maken om de beesten te gaan troosten. Je moet angst niet belonen. Maar uitstralen: dit is gewoon. Anders denken ze dat dit iets is om bang voor te zijn.”

Ingrid is lyrisch over vuurwerk: “Zo mooi: het gaat de hemel in. Iedereen gaat klappen. Op hoop van geluk. De jaarwisseling zonder vuurwerk betekent dat het geluksgevoel en de gezelligheid weg gaan.”

“We nemen mensen hun geluksgevoel niet af”, reageert Robert. “Je kunt het vuurwerk op een georganiseerde manier regelen. Een groot festival bij de Hofvijver. Zo zorg je dat het veilig gebeurt en mensen nog steeds van vuurwerk kunnen genieten.”