Partij voor de Dieren wil verbod op vuurwerk in Haagse parken

Algemeen
"Steeds meer festivals in parken worden afgesloten met vuurwerk", zegt Robert Barker van de Partij voor de Dieren (Foto: Magda de Vetten)

Het gebeurt steeds vaker: op festivals in parken wordt vuurwerk afgestoken. Dat is slecht voor de vogels en het milieu, zegt de Partij voor de Dieren. En voor mensen die rond het groen wonen. “Een park hoort een rustgebied te zijn.”

Door Magda de Vetten

Den Haag - Parkpop. Milan Summer Festival. De Koningskermis. In de zomer worden steeds meer festivals in parken afgesloten met vuurwerk. “Vogels schrikken enorm van de harde knallen”, vertelt Robert Barker van de Partij voor de Dieren. “De festivals zijn vaak uitgerekend in het broedseizoen! Je moet de beestjes in hun nesten beschermen; dat is wettelijk geregeld. Dus ook geen geknal tussen broedende vogels.”

Fijnstof

“Is de gemeente bereid om geen vuurwerk meer toe te staan op festivals?” vroeg Robert deze maand aan het stadsbestuur. Volgens hem is het explosieve materiaal niet alleen funest voor dieren. “Het is ook best schadelijk voor het milieu. Er zitten zware metalen in, zoals koper. Dat is niet fijn voor het bodemleven en de waterkwaliteit. En de lucht komt vol fijnstof. Dat zijn heel kleine stofdeeltjes die slecht zijn voor de longen.”

Rustgebied

“Een park is een rustgebied in de stad. Daar hoor je juist geen vuurwerk af te steken. Ook omwonenden hebben last van de ‘festivallisering’. Ze worden opgeschrikt door de knallen. Vaak is dat heel laat op de avond. Vuurwerk betekent ook stress voor honden en katten.”

Zuiderpark

Volgens Robert groeit het probleem. “Er lijken meer festivals in parken te komen. En daar hoort blijkbaar vuurwerk bij. We krijgen steeds meer klachten van omwonenden, vooral uit wijken rond het Zuiderpark. Daar worden de meeste festivals gehouden.”

Hij begrijpt niet waarom er zo nodig moet worden geknald op een festival. “Parkpop is toch gericht op muziek? De meeste mensen komen er niet speciaal voor het vuurwerk. En als je toch niet zonder kunt, heb je ecologisch vuurwerk. Daar zitten minder zware metalen in. Maar er belandt nog steeds fijnstof in de lucht.”

Lichtshow

“Je kunt ook kiezen voor een lichtshow”, vindt Robert. “Dat is in opkomst. Met oud en nieuw bij de Hofvijver is er tegenwoordig ook zo’n show met lichteffecten. Minder schade en ook mooi. In Italië gebruiken ze stil vuurwerk. Je hebt geen harde knallen, dus minder schrikeffecten.” Maar hoort het lawaai er niet bij? “Mensen vinden vuurwerk leuk door het licht, door de kleuren in de lucht.”

Positieve reacties

Of het stadsbestuur inderdaad vuurwerkshows in parken gaat verbieden, kan Robert niet zeggen. “Dat ligt er ook aan hoe andere politieke partijen erover denken. In de maatschappij is genoeg besef van de nadelen. Ik kreeg via social media positieve reacties op mijn pleidooi voor een verbod.”

“De gemeente heeft er genoeg mogelijkheden voor. In de vergunning voor een evenement kan ze eisen stellen. En het Pinkpopfestival krijgt 3,5 ton aan subsidie. Ook daaraan kun je de voorwaarde verbinden dat er geen vuurwerk wordt afgestoken. We geven dat geld niet uit om in rook op te laten gaan.”