WK zeilen in 2022 in Den Haag moet beste ooit worden

Algemeen
De gele klomp wordt ingezet om het WK zeilen van 2022 te promoten.
De gele klomp wordt ingezet om het WK zeilen van 2022 te promoten. (Foto: pr)

Terwijl de tallships nog in de haven liggen, wordt het volgende zeilevenement alweer aangekondigd. In 2022 is Scheveningen de plek voor het wereldkampioenschap zeilen. En de lat wordt hoog gelegd. “Het moet het beste en grootste WK ooit worden.”

Van de redactie

Den Haag - “Als je na augustus 2022 nog niet van het WK zeilen hebt gehoord, dan heb je onder een steen geleefd.” Arno van Gerven, directeur van het Watersportverbond, wond er vrijdag in het Nationale Topzeilcentrum geen doekjes om. “Het moet het beste en grootste WK ooit worden.”
Dat WK vindt van 1 tot en met 14 augustus 2022 plaats. Alle tien zeilklassen die aan de Olympische Spelen van 2024 aan de start staan, doen mee. Plus wind- en kitesurfen. Ook in het parazeilen (voor gehandicapte sporters) wordt een mondiale titelstrijd uitgevochten. Tweevoudig Olympisch windsurfkampioen Dorian van Rijsselberghe wordt toernooidirecteur.
Om het tot een succes te laten worden, hebben de gemeente en het Watersportverbond opnieuw het sportmarketingbureau TIG Sports in de arm genomen. Dat gebeurde onder andere ook al met het WK beachvolleybal, de Volvo Ocean Race en bij andere evenementen. ,,Voor sporten als beachvolleybal, vrouwenvoetbal en shorttrack heeft een groot toernooi in Nederland geen windeieren gelegd. En niet toevallig was een groot aantal daarvan in Den Haag, want dat zie ik momenteel echt als de sporthoofdstad van Nederland”, zegt van Gerven.

Zeilplein

Voor de gemeente is het belangrijk dat topsport met breedtesport wordt gecombineerd. Anders gezegd: dat het geen exclusief feestje wordt, maar een voor heel Den Haag. Daarom komt er een soort dorp (zoals bij de Olympic Experience) waar van alles te doen is en trekt het Watersportverbond Den Haag in om op scholen het zeilen te promoten. De Optimist on Tour, waarin kinderen in een grote bak water leren zeilen, zal daarbij een belangrijke rol spelen. Ook heeft de organisatie gekeken naar het WK hockey van 2014. Toen werd Het Plein dankzij de aanleg van veldjes tot hockeyplein omgedoopt. Het Watersportverbond wil in die periode graag een zeilplein.
Al ruim twintig jaar is Den Haag bezig om het WK binnen te halen. Eens in de vier jaar is er een gecombineerd kampioenschap (met meerdere Olympische klassen) en daar had de stad al heel lang haar zinnen op gezet. Nu dat binnen is, wil ze van het acht miljoen euro kostende evenement het beste WK ooit maken. Maar de lat ligt hoog, want de internationale zeilbond verklaarde juist het WK van vorig jaar in Aarhus als beste ooit. Bovendien werd Nederland daar tot beste zeilland ter wereld gekroond na het behalen van zes medailles. ,,Maar we kunnen erover heen omdat veel partijen ons helpen bij de organisatie en omdat we fantastische zeilers hebben.”
World Sailing gelooft er in ieder geval in. Den Haag kreeg voor 2021 ook het jeugd WK toegewezen.