Wie worden de Haagse sporters van het jaar?

Algemeen
De winnaars van vorig jaar.
De winnaars van vorig jaar. (Foto: Den Haag Topsport)

Wie worden sportman, -vrouw, -coach, -ploeg en talent van het jaar? Dat wordt op 17 december in het Circustheater bekendgemaakt. Het publiek kan vanaf nu stemmen op zijn of haar favorieten.

Den Haag - Veel bekenden behoren tot de genomineerden. Sommigen stonden al eerder in de lijstjes en wonnen ook. Maar niemand die vorig jaar zegevierde, kan zijn titel prolongeren. De enige die daarvoor in aanmerking kwam, Marit Bouwmeester, werd niet genomineerd. En dat terwijl ze toch echt wereldkampioen in de Laser Radial werd.
Toch gaat de prijs van sportvrouw van het jaar zeer waarschijnlijk naar een zeiler. Naar Carolijn Brouwer, die de Dongfeng afgelopen zomer de Scheveningse haven binnenleidde en zo de Volvo Ocean Race won. Of naar Lilian de Geus, die wereldkampioen windsurfen werd. Zij nemen het op tegen Dina Pouryounes Langeroudi die aan taekwondo doet.
Ook in de categorie sportman is een zeiler vertegenwoordigd: Kiran Badloe. De windsurfer, die vorig jaar ook genomineerd was, behaalde zilver op het WK achter de ongenaakbare Dorian van Rijsselberghe. Nu krijgt hij concurrentie van Mark Caljouw (badminton) en Stefan Rusch (paralympisch atleet).

Coaches
Zijn de prestaties van de sporters al knap, bij de coaches wordt wel het hoogste niveau gehaald. Chris Eimers won met HIJS maar liefst alle (drie) prijzen. Jaap Zielhuis maakte van Nederland het succesvolste land op het WK zeilen en schaatscoach Jac Orie reeg natuurlijk het ene na het andere olympische succes aan elkaar.

Ploeg
Niet verwonderlijk is dat twee van de drie coaches ook hun pupillen voor ploeg van het jaar genomineerd zien worden. Het zeilduo Annemiek Bekkering en Annette Duetz werd wereldkampioen in 49-er-klasse. HIJS was afgelopen jaar met afstand de beste ijshockeyclub van Nederland. Beide krijgen geduchte concurrentie van Sanne Keizer en Madelein Meppelink die Europees kampioen beachvolleybal werden. In de categorie sporttalent zijn Simeon Catharina (judo), Matthew Immers (beachvolleybal) en Ines van Son (turnen) genomineerd.

Stemmen
Stemmen op de genomineerden kan via www.haagssportgala.nl/stemmen. Wie naar huis gaan met de prijzen wordt voor de ene helft bepaald door het publiek en voor de andere helft door een deskundige jury. Tijdens het Haags Sportgala 2017 werden de prijzen uitgereikt aan sportman Sam van der Ven, sportvrouw Marit Bouwmeester, sportcoach Sarina Wiegman, sporttalent Boris Burkhardt en beachvolleybalduo Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen (sportploeg).