Tips voor het Haagse Topsport weekeinde

Algemeen

Challenge Cup/NK Kunstrijden
Van donderdag tot en met zondag staat De Uithof in het teken van kunstrijden op de schaats.  Dan wordt er in de Haagse ijshal namelijk gestreden om de Challenge Cup. Dat is een internationaal toernooi waarin jonge, aanstormende talenten in de leeftijd van 10 jaar tot de seniorenleeftijd de kans krijgen zich op mondiaal niveau te meten met hun collega’s. Daarnaast dient de wedstrijd als voorbereiding voor de internationale toprijders op de wereldkampioenschappen (19-25 maart in Milaan) en de wereldkampioenschappen voor junioren (5-11 maart in Sofia, Bulgarije). Tegelijk met De Challenge Cup staan er voor de Nederlandse deelnemers ook de nationale titels op het spel. De beste Nederlander in iedere categorie wordt Nederlands Kampioen. Het evenement vindt plaats tijdens de Olympische Spelen. Om deze reden zullen internationale topatleten niet aanwezig zijn. Er worden wel deelnemers uit toplanden, zoals Japan en de Verenigde Staten, verwacht die zich net niet in de Olympische selectie hebben weten te rijden. Internationale topatleten in de juniorencategorie zijn wel aanwezig in voorbereiding op de Junioren WK. De nationale top neemt zeker deel aangezien zij zich niet hebben weten te plaatsen voor de Olympische Spelen en strijden om de Nederlandse titels. Meer informatie over de Challenge Cup vindt u op www.schaatsen.nl/challengecup.
 
Spanning stijgt in handbalcompetities
Voor de handbalmannen in de Ere- en Eerste divisie staan er weer cruciale duels op het programma. Zo ontvangt Hellas zaterdagavond het tweede team van OCI-Lions. Voor de middenmoter uit Sittard/Geleen staat er niets meer op het spel, maar de Hagenaars strijden nog om de tweede plaats in de Eredivisie. Die plek betekent het spelen van play-offs waarin de BENE Liga op het spel staat. Dan moeten de Hellenen het gat van één punt naar de huidige nummer twee DFS Arnhem zien te overbruggen en kan het zich de laatste drie competitiewedstrijden zich geen slippertjes meer veroorloven zoals vorige week bij E&O. In de Eerste divisie staat er voor de drie regionale teams ook nog veel op het spel. WHC hoopt op een plek bij de top vijf, de plek die het momenteel inneemt. De zwarthemden staan zaterdag voor een loodzware opdracht als de Hagenaars naar Kwintsheul moeten voor het uitduel tegen Quintus 2, de huidige nummer twee. Hercules en EHC strijden samen met het Amsterdamse US tegen degradatie. Slechts één van deze drie teams zal daarin slagen. Pikant is derhalve het duel zaterdag van het Voorburgse EHC tegen directe concurrent US. Hercules krijgt in Sporthal Boswijk bezoek van subtopper Nieuwegein. 
 
Hdm hervat hockey Hoofdklasse 
IJs en weder dienende worden zondag weer de eerste wedstrijden in de Hoofdklasse van het hockey gespeeld. Frappant dat de veldcompetitie wordt hervat en de winterstop afgelopen is op het moment dat de kou toeslaat. Als het veld niet wordt afgekeurd vanwege de te verwachten winterse omstandigheden heropent de vrouwen van het Haagse hdm zondag de competitie met een thuiswedstrijd tegen SCHC. In de openingswedstrijd van de Hoofdklasse verrasten de meiden van coach Sonja Thoman het altijd sterke Stichtse met 1-3. Mede daardoor staan de Haagse hockeysters haverwege de competitie op een mooie zesde plaats. SCHC herpakte zich en staat inmiddels een plekje boven de Haagsche Delftsche Mixed met een voorsprong van vijf punten. Het duel op het hoofdveld van hdm begint (hopelijk) zondagmiddag om 12.45 uur. 
 
Hijs gaat voor tweede hoofdprijs 
De ijshockeymannen van Hijs Hokij gaan dit weekeinde op voor de tweede hoofdprijs van het seizoen. Nadat eerder al de Beker van Nederland werd gewonnen, wordt er zaterdag en zondag in Heerenveen gestreden om het Nederlands kampioenschap. In het Final Four weekeinde staan de vier beste Nederlandse ploegen uit de BeNe League tegenover elkaar. Voordat zondagmiddag in het Thialf Stadion de finale tegen Heerenveen Flyers of Nijmegen Devils wordt gespeeld, moeten de Hagenaars zich daar zaterdag eerst nog voor zien te plaatsen. In de halve finale moet daarvoor gewonnen worden van Laco Eaters Geleen. Viermaal eerder stonden deze teams dit seizoen al tegenover elkaar en driemaal won Hijs. De ene winstpartij van de Limburgers betrof een bekerduel in Geleen die nipt na overtime werd gewonnen. Dat was overigens slechts één van de twee nederlagen van dit seizoen van Hijs Hokij. Het team van coach Chris Eimers kent een ijzersterk jaar en won 32 van de 34 wedstrijden. Met die cijfers kan er komend weekeinde maar één favoriet zijn. De vraag zal zijn hoe de Hagenaars de komende dagen met die druk omgaan. 
 
DKC hoopt op wondertje
De vooruitzichten zijn niet gunstig, maar zondag kunnen de badmintonners van BC DKC zich toch nog plaatsen voor de finale van de Eredivisie tegen Almere. Dan zullen de Hagenaars in Haarlem wel uit hun slof moeten schieten in de return van de halve finale tegen het thuisspelende Duinwijck. De Haarlemse badmintonners wonnen twee weken geleden de eerste ontmoeting in Den Haag met 2-5 en zijn derhalve de grote kanshebber voor het tweede finaleticket. Om toch nog een sprankje hoop te hebben, moet DKC hopen dat het zondag kan beschikken over Nederlands beste badmintonner Mark Caljouw die de afgelopen dagen een toernooi in het Zwitserse Basel speelde. De Nederlands kampioen speelt echter hoogstens maar twee wedstrijden dus ook de andere spelers van Des Kortenaer Combinatie zullen in topvorm moeten zijn. 
 
Inter Rijswijk in degradatiepoule 
De volleyballers van Inter Rijswijk zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de play-offs. Daarvoor was een plek in de top zeven van de Eredivisie nodig en na een spannende strijd met een bloedstollend spannend einde zonder happy end grepen de Rijswijkse mannen net mis. In de slotwedstrijd tegen latere bekerwinnaar Taurus kwamen de Marimbahalbewoners wel 2-0 voor maar de broodnodige derde setwinst kwam er niet. Dat betekent dus dat Inter Rijswijk zich de komende weken moeten zien te handhaven op het hoogste niveau in de degradatiepoule. Zaterdag gaat deze van start en daarin strijden de mannen van Willy Steenbakkers tegen Vallei Volleybal Prins en Zaanstad om twee veilige plekken. In vier wedstrijden moet Inter laten zien dat het in de Eredivisie thuishoort. Zaterdag speelt Inter de eerste wedstrijd uit bij Vallei Volleybal Prins. Daarvan werd in de reguliere competitie tweemaal relatief eenvoudig gewonnen. Daar kan best nog wel een derde keer bij. 
 
AGENDA-OVERZICHT         

Badminton
Zondag 25 februari, Return halve finale play-offs, Duinwijck-DKC (16.00 uur)
 
Basketbal
Zaterdag 24 februari, Promotiedivisie (m), Punch-Lokomotief (16.30 uur)
Zaterdag 24 februari, Promotiedivisie (m), CobraNova-BV Groningen (18.00 uur)    
 
Handbal
Zaterdag 24 februari, Eredivisie (m), AJ Sports/Hellas-OCI-Lions 2 (20.00 uur)    
Zaterdag 24 februari, Eerste divisie (v), Hercules-Virto/Quintus 2 (19.00 uur)    
Zaterdag 24 februari, Eerste divisie (m),    Wematrans/Quintus 2-WHC(Den Haag) (18.15 uur)
Zaterdag 24 februari, Eerste divisie (m),    EHC-US (20.00 uur)    
Zaterdag 24 februari, Eerste divisie (m),    Hercules-Nieuwegein (20.40 uur) 
 
Hockey
Zondag 25 februari, Hoofdklasse vrouwen, 12.45 uur, hdm – SCHC    
 
IJshockey
Zaterdag 24 februari, 20.00 uur, Halve finale NK, Hijs Hokij - Laco Eaters Geleen, (in Heerenveen)
Zondag 25 februari, 15.00 uur, Finale NK met mogelijk Hijs Hokij, (in Heerenveen)
 
Kunstschaatsen
Donderdag t/m zondag 22-25 februari, Challenge Cup, internationaal toernooi Uithof
 
Rugby
Zaterdag 24 februari, Degradatiepoule Ereklasse, DSR-C-HRC (15.00 uur) 
 
Voetbal
Vrijdag 23 februari, Eredivisie (v), ADO Den Haag Vrouwen-VV Alkmaar (19.30 uur)     
Zaterdag 24 februari, Derde Divisie, ASWH-Scheveningen (15.00 uur) 
Zondag 25 februari, Eredivisie (m), AFC Ajax-ADO Den Haag (12.30 uur)
Zondag 25 februari, Derde Divisie, Quick-Be  Quick 1887 (14.00 uur)
Zondag 25 februari, Derde Divisie, Quick’20-HBS (14.00 uur) 
 
Volleybal
Zaterdag 24 februari, Eredivisie, Vallei Volleybal Prins-Inter Rijswijk (20.00 uur)
 
Waterpolo 
Zaterdag 24 februari, Overgangsklasse (v), Waterpolo Den Haag-WZC (18.30 uur) 
Zaterdag 24 februari, Eerste klasse (m), Waterpolo Den Haag-OZ&PC (19.45 uur)