Meer dan duizend nieuwe bomen in Den Haag

Algemeen
(Foto: Jurriaan Brobbel)
(Foto: Jurriaan Brobbel) (Foto: )

De komende maanden plant de gemeente meer dan duizend bomen verdeeld over alle stadsdelen in Den Haag. Het najaar en het begin van de winter is het ideale seizoen om bomen te planten, vertelt Paul Boeters, een van de bomenexperts bij de gemeente: “We planten veel bomen in de herfst en een deel van de winter omdat bomen dan geen bladeren dragen. Zo kan de boom zijn energie richten op de wortelgroei. Dus ook in uw eigen tuin kunt de komende weken het beste een struik of boom planten!”

Den Haag - Het plantseizoen duurt zo lang het weer het toelaat. Paul: “Als het flink vriest dan zijn de wortelkluiten van de nieuwe bomen bevroren, dan moeten we even stoppen want als je ijs onder de grond stopt duurt het maanden voordat dit ontdooit is, waardoor de wortels van de jonge boom geen vocht opnemen en de boom direct dood gaat.” Het plantseizoen eindigt ongeveer medio april want dan krijgen de bomen weer blaadjes.”

Extra water 
Gisteren  zijn de bomenplanters van het gemeentelijke Groenbedrijf aan de slag in stadsdeel Scheveningen en Segbroek. Rob van Bohemen, Dennis ten Brummelaar en Abraham Bermudez Ospina vertellen wat er komt kijken bij het planten van een boom. “Als een boom is gekapt dan blijft er nog een stuk stam en wortels over (een ‘nol’). Die nollen halen we enkele weken tot maanden voor het plantseizoen weg. We maken dan een nieuw plantgat van 3 bij 2 meter en daar gaat meteen nieuwe grond in en extra voedingsstoffen. En de plantpaal wordt bij het plantgat geplaatst. In dit plantseizoen is de kleur op deze paal rood. Zo weten onze collega’s die in de zomermaanden rondrijden met een waterwagen dat deze bomen extra water moeten krijgen. Daarom krijgen alle nieuwe bomen ook zo’n plastic gietrand. Zo komt het water goed bij de wortels terecht.”

Kademuren

De bomen worden verspreid over de hele stad geplant. “Ieder jaar moet de gemeente bomen weghalen omdat ze bijvoorbeeld ziek zijn (zoals de iepziekte), omdat we de we de veiligheid van de boom niet meer kunnen waarborgen (zoals bij populieren) of gewoon door ouderdom. Voor al die bomen planten we weer nieuwe bomen terug. Maar er zijn natuurlijk ook veel werkzaamheden in de stad waar bomen weggehaald moeten worden zoals bij de aanpak van onze kademuren of bij grote reconstructies zoals de vernieuwing van de Raamweg”, aldus Paul. Bij deze projecten worden de komende tijd ook weer veel bomen terug geplant. Tot slot wordt ook het groen in een aantal parken en op pleinen zoals park De Horst in Mariahoeve en de Varkenmarkt en het Joubertplantsoen in het Centrum opgeknapt de komende tijd.