‘Geen probleem met 2 nationaliteiten’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

“Ik woon OP Scheveningen”, zegt de Marokkaanse consul generaal Mostafa Trifaia bij de opening van de fototentoonstelling ‘50 jaar Marokkanen in Nederland’. De in maatpak gestoken diplomaat slaat met charme toe in Bibliotheek Escamp: “Het is een eer en een plezier. Mijn hart voelt dankbaarheid. Dit soort evenementen verbreekt het stereotype van alle immigranten.”

DEN HAAG - De eveneens in maatpak gestoken wethouder Rabin Baldewsingh toont zich een waardig gastheer. “Salaam Aleikum”, zegt de PvdA’er die zelf op 13-jarige leeftijd naar Nederland kwam. “Het is logisch. Wij (immigranten) zijn hier omdat zij (Hollanders) daar waren. Nederland als zeemacht heeft het land mondialer gemaakt. Nederland heeft met zoveel woorden altijd gezegd: ‘Ik ben bereid een plek te zijn waar iedereen zich thuis kan voelen’. Een land zonder muren. Mensen kunnen hier kansen pakken en zich verheffen. Gastarbeiders hebben gebouwd aan de toekomst van dit land. Door het harde werken hebben ze voor hun kinderen de kansen gepakt. Neem de Haagse Hogeschool, nakomelingen van gastarbeiders zijn er studenten. Ze zitten in het bankwezen en in de lokale economie. Dat is bijzonder aan onze gezamenlijke geschiedenis. Onze geschiedenis is helaas niet groot beschreven, maar belangrijk om te delen. Hoe is het zo gekomen dat wij samen stad zijn? Samen Nederland zijn? Dan zul je onderkennen welke koers wij zetten. Ik was 13 jaar toen in naar Nederland kwam, sommigen vragen: waar ligt je loyaliteit?” Hij laat zijn paspoort zien. “Ik woon hier 42 jaar. Ik heb hier een grotere geschiedenis. Den Haag is wel mijn vaderland. Migratie heel erg belangrijk voor Den Haag. De diversiteit is geen zwakte, het is een kracht die we moeten benutten om de stad sterker te maken.”

Twee nationaliteiten

De vader van de consul-generaal woonde langs de langs de Koninklijke karavaanroute in de zuidelijke sahara. Dicht bij de kust. “Mijn vader verdienden zijn geld met de karavanen.” En zijn zoon heeft de charme en omgangsvormen van de woestijn geërfd: “Wij houden van Nederland. Ik ken dit land en ben er trots op. Ik woon op Scheveningen. Ik ben trots op Den Haag.” Over de paspoorten: “Alle Marokkanen zijn Marokkanen en ze zijn tegelijkertijd Hollands. Wij hebben geen probleem met twee nationaliteiten en wij verwachten van onze mensen altijd positief te zijn in Marokko of Nederland. We zijn bijna aan de vierde generatie Marokkanen in Nederland, alle lof voor vooral de eerste generatie voor hun bijdrage aan de welvaart in Nederland.” De tentoonstelling blijft tot juni.

Consul generaal Mostafa Trifaia van Marokko opent samen met wethouder Rabin Baldewsingh de fototentoonstelling. 'Dit doorbreekt het stereotype van álle immigranten.' Foto: JvL