43ste NN CPC Loop Den Haag verwelkomt ruim 40.000 lopers voor de looptraditie van het voorjaar

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

Aanstaande zondag is de Haagse binnenstad het prachtige decor voor de 43ste editie van de NN CPC Loop Den Haag. Ruim 40.000 enthousiaste lopers worden aan de Koningskade verwacht voor de start van een route die loopt door de sfeervolle hofstad naar de finish aan het Malieveld, het kloppende hart van deze looptraditie. Internationale topatleten en recreatieve lopers worden door enkele honderdduizenden toeschouwers langs het parcours toegejuicht. Het grootste evenement van Den Haag gaat zondag beginnen, met recht een editie om naar uit te kijken.

TOP-5 WERELDSEIZOENSTIJD

Edwin Kiptoo is toegevoegd aan het topveld van de 43ste NN CPC Loop Den Haag. De Keniaan is komende zondag één van de vier deelnemers die de halve marathon al eens hebben afgelegd binnen het ‘magische uur’. Leonard Langat, Geoffrey Yegon (beiden ook uit Kenia) en de Ethiopiër Adugna Takele Bikila lukte dat zelfs recentelijk. Uitgangspunt is een prestatie in de top-5 van de wereldseizoenstijd.

Langat (26 jaar; pr 59.18) heeft van deze top-4 het beste persoonlijke record achter zijn naam staan. De Keniaan realiseerde die tijd een jaar geleden in het Italiaanse Ostia.

Kiptoo (23 jaar; pr 59.26) finishte in 2015 bij de NN CPC Loop Den Haag als derde in 59.35. Later dat jaar verbeterde hij dat persoonlijk record in New Delhi (India) met negen seconden.

Bikila (28 jaar; pr 59.40) was in 2016 met zijn beste tijd de snelste Ethiopische atleet op de halve marathon. Bij de NN CPC Loop Den Haag wil de gretige Bikila de goede lijn doortrekken om met toptijden en zeges internationaal nog meer furore te maken.

Yegon (28 jaar; 59.44) vestigde zijn pr vorig jaar als winnaar van de halve marathon van Venlo, dat hij met zijn tijd een parcoursrecord schonk. In 2016 triomfeerde de Keniaan op dezelfde afstand ook in Hamburg.

Andere internationale toppers van wie het een en ander mag worden verwacht, zijn de Kenianen Bernard Kimani Kitavi (1.00.05), James Rungaru (1.00.12) en Daniel Muteti (1.02.11). 

Een andere topper, Stephen Kibet, heeft zich vanwege een blessure terug moeten trekken. Ook zonder hem is de verwachting dat de 43ste NN CPC Loop Den Haag op het razendsnelle parcours een spannend verloop krijgt én een winnaar met een toptijd. Het wereldrecord is met 58.23 in handen van Zersenay Tadese uit Eritrea.

NEDERLANDSE TOP

Ook de nationale top komt graag naar Den Haag en is zondag 12 maart wederom uitstekend vertegenwoordigd. Hagenaar Khalid Choukoud (1.01.53) ziet het razendsnelle parcours als de ideale gelegenheid om zich voor thuispubliek goed te presenteren. Ook Michel Butter (1.02.25) is bekend met het prachtige Haagse parcours en gebruikt dit als voorbereiding op zijn deelname aan de NN Marathon Rotterdam op 9 april.

Elizeba Cherono is bij de NN CPC Loop Den Haag de vrouw met het beste persoonlijke record. De 28-jarige Nederlandse is geboren in Kenia en woont sinds 2011 in ons land. In 2015 liep ze in Breda haar snelste tijd: 1.10.10. Dat pr wil ze nu in de residentie verbeteren. Cherono krijgt daarbij ondersteuning van Jeroen van Damme, haar persoonlijke ‘haas’. Fabienne Schlumpf kan voor een verrassing zorgen, de Zwitserse atlete verkeert momenteel in uitstekende vorm en liep recentelijk een nationaal record op de 10 km. Ook de Ethiopische atletes Kejeta Melat en Bezayt Asefa Wondmagegn gelden als favorieten.

Bekijk de volledige deelnemerslijst via: www.nncpcloopdenhaag.nl/media

UNIEKE ACTIE MET FACEBOOK LIVE

Na de succesvolle introductie vorig jaar is de live tracking app wederom gratis toegankelijk voor deelnemers en toeschouwers. Sta je langs het parcours of bij de finish, dan hoef je niet langer op de uitkijk te staan of je vrouw, vriend, buurman of collega voorbij komt. Met de app kan je met een druk op de knop lopers live volgen tijdens hun race. Zoeken kan op naam en/of startnummer. Op het interactieve kaartje staat waar de loper zich op dat moment bevindt. De organisatie van de NN CPC Loop Den Haag biedt drie deelnemers aan de NN Halve Marathon de unieke mogelijkheid om hun binnenkomst live op Facebook gefilmd te krijgen. Zo kunnen thuisblijvers en toeschouwers dit unieke moment meebeleven. De app is nu te downloaden in de App Store en via Google Play. 

GOEDE DOEL

Traditiegetrouw neemt UNICEF als goede doel een belangrijke plek in bij de NN CPC Loop Den Haag. Bij de hoofdtribune is de kinderrechtenorganisatie aanwezig om speciale merchandise, waaronder bidons, shirts, caps en geluksbandjes, te verkopen. Daarnaast kunnen deelnemers bij hun inschrijving een donatie doen én eigen sponsoracties starten. Samen zamelen de deelnemers en toeschouwers geld in voor de internationale organisatie, die onder andere helpt om sport mogelijk te maken voor kinderen in andere delen van de wereld. 

ONDERDELEN

Behalve als topsportevenement geldt de NN CPC Loop Den Haag als een loopfeest voor de hele familie en draagt de toepasselijke slogan Together We Are A Running Family! Naast de onverminderd populaire NN Halve Marathon geldt ook de AA Drink 10 km Loop weer als één van de favoriete onderdelen. De 5 km Loop wordt gepresenteerd door AD en Triodus is voor de komende drie jaar trotse naamdrager van de Jeugdloop 2,5 km. De Ernst & Bobbie Kinderloop, dit jaar verhoogd in deelnemersaantallen, was wederom voortijdig uitverkocht. 

NN CPC Loop Den Haag verwelkomt met 9.000 deelnemers van circa honderd scholen de grootste Scholenloop van Nederland. In het Business Paviljoen op het Malieveld ontmoeten honderden vitale organisaties uit het hele land elkaar voor het sportieve uitje met collega’s en relaties. Gezamenlijk staan meer dan 500 teams aan de start op de Koningskade. Alle deelnemers ontvangen na de finish een unieke herinneringsmedaille als blijvende herinnering aan deze topprestatie. 

PROGRAMMA

Het schema voor de 43ste NN CPC Loop Den Haag op zondag 12 maart:
09.30 uur: Ernst & Bobbie Kinderloop (1 km)
10.30 uur: Triodus Jeugdloop (2,5 km)
11.00 uur: 5 km Loop Den Haag gepresenteerd door AD
12.00 uur: AA Drink 10 km Loop
14.30 uur: NN Halve Marathon (21,1 km)