Chinatown zaterdag dé ‘place to be’

Algemeen
Angelle Chang (modeontwerper JOW Fashion) kijkt uit naar het Chinees Nieuwjaar zaterdag. Foto: Jos van Leeuwen
Angelle Chang (modeontwerper JOW Fashion) kijkt uit naar het Chinees Nieuwjaar zaterdag. Foto: Jos van Leeuwen (Foto: )

Stichting Chinees Nieuwjaar Festival viert op zaterdag 28 januari de vijfentwintigste editie van het Chinees Nieuwjaar in Chinatown met een leeuwen – en drakenoptocht, een new years market (Taste of Asia)’ en een expositie van Chinese dierenriemsculpturen. Op dezelfde dag vindt in het stadhuis de nationale viering plaats, dat wordt georganiseerd door Stichting Chinese Culturele Evenementen Nederland.

Den Haag – Angelle Chang (zie foto), het eerste Chinese model van Nederland en directeur-eigenaar van modebedrijf JOW Fashion vertelt over de rode envelopjes die ze als kind van haar ouders, ooms en tantes kreeg. “Er zat geld in, een soort gelukwens”, vertelt Angelle. “Bedoeld voor kinderen en anderen die nog niet getrouwd waren. Extra spaargeld, zo dacht ik erover.” Angelle vindt het belangrijk om dit feest te blijven vieren. “Het zegt iets over onze afkomst en kennisoverdracht naar de nieuwe generatie’, zegt ze.


Chi Chi Lau, de organisatrice van het feest in China Town heeft dezelfde mening. “Het is het belangrijkste feest van het jaar in de Chinese cultuur. Ik ben er mee opgegroeid want mijn vader is, samen met wat andere ondernemers in Chinatown, vijfentwintig jaar geleden met de organisatie van de viering begonnen”, vertelt ze. “Zijn naam is meneer Lau en hij is hoogleraar van de Kung Fu draken- en leeuwendans. Verder is hij eigenaar directeur van San Kong bamifabriek. Volgens traditie is het Chinees Nieuwjaar iets nieuws waarin voorspoed en geluk een hoofdrol spelen. In dit verband hangen de ondernemers een krop sla bij hun bedrijf. De leeuw komt dan langs en eet ervan. Daarna spuugt hij het uit om geluk en voorspoed voor die ondernemer te brengen.”
Li Chen, eigenaresse van Chinaturel Health & Wellbeing woont al bijna 26 jaar in Nederland. “Vroeger in Beijing deden we niet aan de drakendans”, zegt ze. Meestal gingen we tijdens het Nieuwjaar met de familie iets eten

en dan karaoke zingen. Gezellig! Wai-Kin Chung is geboren in Enschede en is één van de oud-organisatoren van de nationale viering in het Atrium van het stadhuis. “Ik vind het belangrijk dat het feest gevierd wordt”, zegt hij. “Enerzijds is het een multiculturele uitwisseling. En anderzijds laten we hiermee aan de Chinezen in Nederland zien dat de viering van het Nieuwjaar belangrijk is. Als ik bijvoorbeeld in Enschede was blijven wonen dan had ik het nooit gevierd.”


De New Years Market (Taste of Asia) wordt gehouden op het parkeerterrein van de Bijenkorf en op het Rabbijn Maarsenplein. Er komen ongeveer 30 kraampjes te staan. De markt is open van 11 tot 18.00 uur. De optochten zijn van 13.00 tot 18.00 uur.