Voorleesontbijt met Erik van Muiswinkel in het Kinderboekenmuseum

Algemeen
Foto: Eveline van Egdom
Foto: Eveline van Egdom (Foto: )

DEN HAAG - Voorleesontbijt woensdagmorgen in het Kinderboekenmuseum: Erik van Muiswinkel, reus van een kerel tussen de kleuters: “Ik ben met de trein gekomen om jullie voor te lezen (uit prentenboek van het jaar, de Kleine walvis). Hoe klein is een kleine walvis? Dat vraagt Erik. Baby’s, peuters en kleuters, ze hebben geen idee. Erik doet het voor op de pilaar in het Kinderboekenmuseum: zó groot.


Erik pakt de Kleine Walvis en laat het iedereen goed zien, De Kleine Walvis. Erik leest voor. Boy woont op een eiland en ziet op het strand iets liggen: wat zou het zijn? De kinderen hebben geen idee! Een walvis, onthult Erik, maar een walvis moet in zee. Moet zwemmen. ‘Bad’ zegt een slimme peuter. Erik: “Hij doet de walvis in bad. Zijn papa komt thuis (visser met baard) maar Boy wil de walvis geheim houden. Als Papa de walvis in bad ontdekt, is hij helemaal niet boos. Hij snapt dat Boy zich wel eens alleen voelt. Samen brengen ze met een roeiboot (magistraal getekend) de walvis naar volle zee. Je kan hem meteen overboord mikken, denkt Erik. “Maar dit is met al die grote golven een mooi plaatje.” Gaan jullie nu allemaal een walvis tekenen? De kinderen kijken Erik verbijsterd aan. Hij: “Prachtig boek. Vonden jullie het niet te eng? Nee hè, een walvis heeft geen tanden”, troost hij. 

Het Kinderboekenmuseum verzorgt samen met de Haagse Kinderopvang 2Samen al enige jaren een voorleesontbijt. Beide organisaties vragen zo aandacht voor het belang van voorlezen voor de (taal)ontwikkeling van kinderen. Jaarlijks worden Bekende Nederlanders uitgenodigd voor te lezen tijdens het Nationale Voorleesontbijt. Voorgaande edities lazen minister Ivo Opstelten, Spike van DI-RECT, Bart Chabot en Alexander Pechtold voor in het Kinderboekenmuseum