Tips voor het Haagse Topsport weekeinde 27 t/m 29 januari

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

 
DKC op drempel van play-offs 
Voorafgaand aan de laatste speelronde in de kampioenspoule van de eredivisie zijn er voor de badmintonners van DKC nog allerlei scenario’s mogelijk. De Hagenaars hebben in de wedstrijd van zaterdag tegen Van Zundert Velo nog  één punt nodig om zeker te zijn van de play-offs. Maar voor het team van het coachduo Dennis van Daalen de Jel en Robert de Keijzer is het ook nog mogelijk om zich als nummer één direct voor de finale van de Carlton Eredivisie te plaatsen. Daarvoor moet DKC zaterdag wel de Wateringers verslaan en zijn de Hagenaars ook nog afhankelijk van het resultaat van de huidige koploper AviAir Almere tegen hekkensluiter BC Amersfoort. Aangezien de Des Kortenaer Combinatie daar geen invloed op heeft, zullen de Hagenaars zich focussen op het winnen van de derby tegen Velo. Dat dit niet onmogelijk is, bewees de Haagse club al in de thuiswedstrijd toen Velo met 6-2 werd geklopt. Mocht DKC die stunt herhalen dan is een directe finaleplaats niet onmogelijk. Zo niet, dan rest de club in ieder geval nog een beslissingswedstrijd tegen of Almere of opnieuw Velo. 
 
Dubbelweekeinde voor Hijs
Na de verrassende overwinning van Hijs Hokij op koploper Heerenveen Flyers vorige week, is het optimisme weer terug in de Uithof. De vier eerdere nederlagen op rij hadden erin gehakt bij alles en iedereen van en om de Haagse ijshockeyclub. Het plotselinge vertrek van Johnny Ebregt (verhuizing) en Johan Rurup (motivatie gebrek) hadden ook geen positieve invloed op het team. Maar vorige weekeinde liet Hijs weer de tanden zien. De tot dan toe nog aangeslagen Friese koploper werd op eigen ijs met goed ijshockey verdiend verslagen. Dit weekeinde moet Hijs proberen daaraan een goed vervolg geven door beide wedstrijden winnend af te sluiten. De mannen van coach Chris Eimers treffen vrijdag Tilburg Trappers in de Uithof. De Brabanders staan de vijfde in poule A en hebben nog een minimale kans op het bereiken van de play-offs. Dan moet Trappers vrijdag wel winnen van de Hagenaars. Zaterdag speelt Hijs opnieuw, dan uit bij Leuven Chiefs, de nummer vijf van poule B. Om weer terug te gaan naar de tweede plek in poule B van de BeNe Liga moet Hijs beide wedstrijden winnen. Bovendien is de club dan bijna zeker van de halve finale om het Nederlands kampioenschap. 
 
Korfbalderby Die Haghe versus Eibernest
De zaalkorfbaltopper van dit weekeinde is de wedstrijd tussen Die Haghe en HKV/Ons Eibernest. In de derby tussen beide Haagse clubs kan het thuisspelende Die Haghe de koppositie in Overgangsklasse C versterken en zelfs een voorschot nemen op de titel. Aan de andere kant ligt bij de Eibers de druk om te moeten winnen. Eibernest staat gedeeld tweede op zes punten van de stadgenoot. Bij verlies kunnen de titelaspiraties de prullenbak in. Op basis van het zaalseizoen is Die Haghe de duidelijk favoriet. Niet alleen wonnen de Kanaries acht van de negen wedstrijden in de competitie, ook de heenwedstrijd in de Eibernest hal werd overtuigend met 16-25 gewonnen. De vraag is alleen wel hoe de formatie van Aad van Rijthoven omgaat met de onverwachte nederlaag van vorige week bij ZKV. Eibernest maakt een wisselvallig seizoen door, maar laat bij tijd en wijlen dynamisch korfbal zien waarmee het menig topploeg lastig maakt. Daar tegenover staan onbegrijpelijke en onnodige nederlagen waarbij de Hagenaars vaak één helft door het ijs zakken. Kunnen de Eibers zaterdag in de Houtrusthal wel een volledige wedstrijd op de toppen van de kunnen spelen? Die Haghe – HKV/Ons Eibernest start zaterdag om 20.50 uur. 
 
Halen ook de hdm mannen de play-offs? 
Voor de dames van hdm staan zaterdag niet zozeer de play-offs op het spel, want die hebben de Haagse zaalhockeysters al bereikt. Zaterdag wordt wel duidelijk of de meiden van coach Lennard Poillot als nummer één aan de nacompetitie mogen beginnen en dus in de halve finale uitkomen tegen de nummer twee van poule A. Hdm Dames 1speelt zaterdag in het Rotterdamse Topsportcentrum eerst tegen Rotterdam en daarna tegen Den Bosch. De Haagsen hebben slechts één punt uit deze twee wedstrijden nodig om zich van de eerste plaats in poule B te verzekeren. Onduidelijk is tegen wie hdm in de play-offs zal uitkomen; Groningen, Kampong en of Amsterdam? Voor de mannen staat deelname aan de nacompetitie wel op het spel. De Hagenaars staan tweede maar voelen de hete adem van Kampong, dat drie punten achter staat, in de nek. Zaterdag heeft hdm tegen achtereenvolgens Push en Union zeker genoeg aan vier punten. Dat moet op basis van de eerdere wedstrijden tegen deze ploegen mogelijk zijn, want van Push werd toen (weliswaar moeizaam) met 5-4 gewonnen en tegen Union 3-3 gelijkgespeeld. Maar lukt dat ook als de druk er vol op staat? 
 
ADO zonder verwachtingen naar Ajax
Zondag valt er voor de voetballers van ADO Den Haag weinig te verliezen. Het enige doemscenario van de Hagenaars in de uitwedstrijd tegen Ajax is een fikse afstraffing en blessures/schorsingen. Slechts weinigen rondom de groengelen hebben serieuze hoop op een punt, laat staan een Haagse overwinning in de Amsterdam Arena.  In de strijd tegen degradatie, waarin ADO inmiddels beland is, zullen de punten vooral gepakt moeten worden tegen de ‘kleintjes’, zoals PEC Zwolle waarvan vorige week nog van verloren werd. Maar andere laaggeklasseerde ploegen volgen nog. Voordeel voor dit weekeinde tegen Ajax is dat de residentieclub niet de druk van het moeten winnen zal ervaren en misschien dat het daardoor vrijuit kan voetballen. Dat moet het dan wel doen zonder Gervane Kastaneer die deze week geopereerd is aan zijn oog. Dion Malone en Aaron Meijers zijn na langdurig blessureleed wel weer van de partij. Of Wilfried Kanon al inzetbaar is na zijn mislukte avontuur met Ivoorkust op de Afrika Cup, is nog niet zeker. Proefspelers Guyon Fernandez, Donny Gorter en Jan Wuytens zijn zeker niet inzetbaar, zij wachten nog op de beslissing van ADO Den Haag om ze in te lijven.

 
AGENDA-OVERZICHT 


Badminton 
Zaterdag 28 januari, Eredivisie kampioenspoule, 19.00 uur, Van Zundert Velo – DKC
 
Basketbal
Zaterdag 28 januari, Promotiedivisie, 16.00 uur, New Stars - CobraNova
Zaterdag 28 januari, Promotiedivisie, 19.30 uur, Lokomotief - Red Giants
Zaterdag 28 januari,  Promotiedivisie vrouwen, 13.30 uur, Lokomotief - Wyba
 
Biljarten 
Zondag 29 januari, Eredivisie driebanden, 13.00 uur, Buffalo.nl - TOVV2
 
Handbal              
Zaterdag 28 januari, Eredivisie mannen, 20.00 uur, Handbal Rotterdam - AJ Sports/Hellas 
Zaterdag 28 januari, Eredivisie mannen, 20.40 uur, Hercules - HandbaL Venlo/Swift 2000
Zaterdag 28 januari, Eerste Divisie vrouwen, 19.00 uur, Hercules - Targos Bevo HC
Zaterdag 28 januari, Eerste Divisie vrouwen, 20.00 uur, AJ Sports/Hellas - Gemini (Z)    
Zaterdag 28 januari, Eerste divisie mannen, 20.30 uur, EHC - WHC (Den Haag)  
 
IJshockey
Vrijdag 27 januari, BeNe League, 20.30 uur, Hijs Hokij - Tilburg Trappers 
Zaterdag 28 januari, BeNe League, 20.00 uur, Leuven Chiefs - Hijs Hokij
 
Korfbal
Zaterdag 28 januari, Hoofdklasse B, 19.45 uur, KVS/Maritiem - Sporting Delta
Zaterdag 28 januari, Overgangsklasse A, 18.10 uur, Achilles – Tjoba
Zaterdag 28 januari, Overgangsklasse C, 20.50 uur, Die Haghe - HKV/Ons Eibernest
 
Rugby
Zaterdag 28 januari, Ereklasse Kampioenspoule, 15.00 uur, RC ‘t Gooi – HRC
 
Voetbal
Zaterdag 28 januari, Derde divisie, 14.30 uur, Scheveningen – Rijnvogels
Zondag 29 januari, Eredivisie, 14.30 uur, AFC Ajax - ADO Den Haag
Zondag 29 januari, Derde divisie, 14.30 uur, UDI’19 – HBS
 
Volleybal
Zaterdag 28 januari, Eredivisie mannen, 19.30 uur, Inter Rijswijk - TT Papendal/Arnhem
Zaterdag 28 januari, Eerste divisie B vrouwen, 19.00 uur, Ledub - Inter Rijswijk
 
Waterpolo
Zaterdag 28 januari, Eerste klasse vrouwen, 17.45 uur, De Vennen - Waterpolo Den Haag
Zaterdag 28 januari, Eerste klasse mannen, 20.30 uur, MNC Dordrecht - Waterpolo Den Haag
 
Zaalhockey
Zaterdag 28 januari, Hoofdklasse Vrouwen, (Topsportcentrum Rotterdam), 13.00 uur, hdm – Rotterdam, 17.00 uur, hdm – Den Bosch
Zaterdag 28 januari, Hoofdklasse Mannen, (Topsportcentrum Rotterdam), 11.00 uur, hdm – Push, 15.00 uur, hdm - Union