Gemeenteraad Den Haag voor landelijk vuurwerkverbod

Algemeen
PvdD, GroenLinks, PvdA, HSP, Islam Democraten, Nida, Fractie Hoijink, D66, SP, ChristenUnie/SGP stemden voor verbod.
PvdD, GroenLinks, PvdA, HSP, Islam Democraten, Nida, Fractie Hoijink, D66, SP, ChristenUnie/SGP stemden voor verbod. (Foto: )

Er moet dit jaar een landelijk verbod komen op consumentenvuurwerk, vindt de Haagse gemeenteraad. De raad schaart zich daarmee achter de landelijke oproep van de Partij voor de Dieren (PvdD) en GroenLinks. Met een verbod wordt extra druk voor de overbelaste ziekenhuizen en politie voorkomen.

Door de coronapandemie is de reguliere zorg afgeschaald en is de druk op de politie en de boa’s erg hoog. Daarom pleiten de Partij voor De Dieren en GroenLinks landelijk voor een vuurwerk verbod. Vele partijen - waaronder politiebond ACP en de beroepsvereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) - steunen deze oproep. Dit ook vanwege het feit dat er vorig jaar 1300 vuurwerkslachtoffers in Nederland geholpen moesten worden.

Robert Barker, fractievoorzitter PvdD Den Haag: ‘Vuurwerk zorgt voor veel schade voor mens en dier. Dit jaar is bovendien sprake van uitpuilende ziekenhuizen. Al die vuurwerkslachtoffers kan de zorg er niet bij hebben.’ Vorig jaar moest in Den Haag de brandweer 569 keer worden ingezet, de politie 293 keer en vond er 26 keer geweld tegen hulpverleners plaats. Barker: ‘Vuurwerk belast onze hulpverleners enorm. Zonder vuurwerk kunnen we werken aan een rustige jaarwisseling.’

Meerderheid in gemeenteraad
In de Haagse gemeenteraad stemden naast de Partij voor de Dieren en GroenLinks ook de PvdA, HSP, Islam Democraten, Nida, Fractie Hoijink, D66, SP en ChristenUnie/SGP voor een verbod. Daarmee was er een meerderheid die vond dat de gemeente het het Rijk moest oproepen om tot een landelijk verbod te komen.