Kinderrechten centraal op zaterdag 20 november

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Gemeente Den Haag)

Op zaterdag 20 november is het kinderrechtendag en staan kinderen en jongeren tot 18 jaar in de spotlights. De gemeente Den Haag zet zich in om jeugdigen te informeren welke rechten zij hebben en hoe ze deze rechten verkrijgen.

Het Internationale Verdrag inzake De Rechten van het Kind (IVRK) is door de Verenigde Naties opgesteld en door bijna alle landen ter wereld getekend. Elk jaar, op 20 november, is het de Internationale Dag van de Rechten van het Kind en wordt de inwerkingtreding van het Verdrag gevierd. Hierin staat hoe de aangesloten landen met hun jongste bewoners moeten omgaan. Alle kinderen hebben deze rechten. Ook in Nederland hebben de overheid en rechters hiermee rekening te houden.

‘Rechten van het kind brengen verplichtingen voor volwassenen met zich mee. Elke dag opnieuw; alles om ervoor te zorgen dat kinderen veilig kunnen opgroeien en zich optimaal kunnen ontwikkelen”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal (Jeugd). ‘Kinderrechten is dan ook een onderwerp dat we steeds onder de aandacht moeten blijven brengen”.

Elk jaar zijn er activiteiten rondom 20 november. Op 1 november is de Kinderrechtenkrant 2021 verspreid in de stad. Deze krant, door basisschoolleerlingen gemaakt, laat zien hoe kinderrechten er in het dagelijks leven uitzien.

Vandaag, woensdag 17 november, vindt onder leiding van het Haags Nationaal Toneel een toneelstuk plaats in de Koninklijke Schouwburg. Leerlingen van groep 7 en 8 en jongeren tussen 15 en 18 jaar gaan in op wat kinderrechten voor hen betekenen. Op donderdag 18 november wordt een muurschildering over kinderrechten officieel onthuld bij de Berensteinlaan/Erasmusweg. De Kinder- en Jongerenrechtswinkel Den Haag heeft hiermee een lang gekoesterde droom werkelijkheid zien worden. Leerlingen van basisschool De Springplank en de kinderredactie van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel hebben deze muurschildering gemaakt.

Het aanvankelijk voor vrijdag 19 november geplande scholierendebat gaat wegens corona niet door. Er wordt op dit moment bekeken of een online alternatief mogelijk is.