Kinderrechten vastgelegd op gevel in Den Haag Zuidwest

Algemeen
Afbeelding
(Foto: gemeente Den Haag)

In Den Haag Zuidwest kan niemand meer om de kinderrechten heen! Ze staan namelijk afgebeeld de kop van een woonblok aan de Berensteinlaan, hoek Erasmusweg onthuld. Het ontwerp is van leerlingen van basisschool De Springplank en de Kinderredactie van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel.

Verleden week werd de muurschildering, twee dagen voor de kinderrechtendag (zaterdag 20 november) onthuld. Die dag staan kinderen en jongeren tot 18 jaar in de spotlights. ‘Deze muurschildering laat op een creatieve manier zien hoe kinderrechten er in het dagelijks leven uitzien”, licht wethouder Saskia Bruines toe. ‘Naast dat het natuurlijk een heel mooi kunstwerk is, informeert en maakt het kinderen bewust van hun rechten op vrije tijd en onderwijs, op een manier die aansluit bij hun belevingswereld.’

Met dit project wil de Kinder- en Jongerenrechtswinkel kinderen in Den Haag Zuidwest informeren over hun rechten. ‘Het ontwerp is gemaakt door kinderen uit de wijk samen met kunstenaar Jochem van Aller van The Hague Street Art. Het laat de rechten op onderwijs, vrije tijd, onderdak en een eigen mening zien. Dit alles onder de ‘paraplu’ van kinderrechten die je beschermt bij ‘zwaar weer’”, vertelt Aline Brendel, directeur Kinder - en Jongerenrechtswinkel Den Haag en Zoetermeer.

Het Internationale Verdrag inzake De Rechten van het Kind (IVRK) is door de Verenigde Naties opgesteld en door bijna alle landen ter wereld getekend. Elk jaar, op 20 november, is het de Internationale Dag van de Rechten van het Kind en wordt de inwerkingtreding van het Verdrag gevierd. Hierin staat hoe de aangesloten landen met hun jongste bewoners moeten omgaan.

Op 1 november is de Kinderrechtenkrant 2021 verspreid in de stad. Deze krant, door basisschoolleerlingen gemaakt, laat zien hoe kinderrechten er in het dagelijks leven uitzien.