Tentoonstelling over de Haagse Mohammed Ali in Atrium

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Haags Gemeentearchief)

Al voor de Tweede Wereldoorlog had Den Haag een moskee en een islamitische begraafplaats. Dat was te danken aan Charles van Beetem Mohammed Ali. In het Atrium van het stadshuis aan het Spui is nu een tentoonstelling aan deze bijzondere Hagenaar gewijd.

Charles van Beetem Mohammed Ali maakte kennis met de islam toen hij als marineman rond 1900 in Nederlands-Indi? verbleef. Na zijn terugkeer in Nederland en pensionering uit militaire dienst bleef hij zich verdiepen in deze religie. Hij verhuisde in 1924 naar Den Haag en kwam daar in aanraking met de vele Indische moslims die in Den Haag woonden. Van Beetem ging zich inzetten voor de verbetering van hun sociale situatie. Zijn werk en belangstelling voor de religie leidde ertoe dat hij zich in 1931 bekeerde tot de islam en de naam Mohammed Ali aannam. Maar de positieve houding van Van Beetem ten opzichte van de islam had niets te maken met antikoloniale opvattingen. Integendeel hij sprak zich keer op keer uit tegen een zelfstandig Indonesi?.

Dankzij de niet aflatende inzet van Charles van Beetem gaf de gemeente Den Haag in 1932 toestemming een deel van de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan in te richten als islamitische begraafplaats. Al gauw, op 10 maart 1933,was daar de eerste begrafenis van de huisbediende Soem?h Slamat. De islamitische begraafplaats aan de Kerkhoflaan bestaat nog steeds. Tussen 1933 en 1974 zijn daar circa 75 mensen begraven.

Het verlangen van de moslims naar een eigen moskee in Den Haag was sterk. Ook een Islamitische gebedsruimte wist Van Beetem te realiseren. Op 2 maart 1935 kon in Den Haag voor dat doel het pand aan de Hugo de Grootstraat 31 in gebruik worden genomen. In het gebouw kwamen een gebedsruimte, een ruimte waar islamitisch godsdienstonderwijs werd gegeven en een bemiddelingskantoor voor Indische bedienden.

In het Haagse Zeeheldenkwartier was de eerste moskee in Nederland te vinden. Na de dood van Van Beetemin 1938, gingen de plannen tot de oprichting van een grote offici?le moskee in een eigen gebouw in Den Haag verder. Uiteindelijk zou ook die gebedsruimte er komen. Op 9 december 1955 vond de opening plaats van de Mobarak-moskee aan de Oostduinlaan in Den Haag.

De tentoonstelling ‘Charles van Beetem Mohammed Ali - een marineman en de vooroorlogse islam in Den Haag’ is tot 24 januari t zien in het Atrium van het Haagse stadhuis.