Ingezonden bericht: Aftrekbare posten en aftrekbare kosten voor de zzp’er

Algemeen
Peter Brink is ZZP-boekhouder. Hij is zeven dagen per week bereikbaar op tel. 06-13936399 of per e-mail: info@zzp-boekhouder.nl
Peter Brink is ZZP-boekhouder. Hij is zeven dagen per week bereikbaar op tel. 06-13936399 of per e-mail: info@zzp-boekhouder.nl (Foto: pr )

Elke zzp’er wil graag een goede omzet behalen, en velen willen ook zo weinig mogelijk Inkomstenbelasting betalen. Lees is more, in dat geval. Dan is het slim om een te kijken naar aftrekposten en aftrekbare kosten. Boekhouder Den Haag geeft tips.

Aftrekbare kosten voor zzp’er?

Zakenlunch

Een zakelijke lunch, bedrijfsborrel of diner met klanten of collega’s is voor 80 procent aftrekbaar. Stel u betaalt 100 euro dan boekt uw boekhouder aan het einde van het jaar 20 procent als privé-opname. 80 Euro wordt dus afgetrokken van uw winst.

Bedrijfskleding

Hier zijn vaak misverstanden over. Niet elke kleding geldt als bedrijfskleding. Veelal koopt u deze kleding in een speciaalzaak voor de kleding uit uw branche. Een maatpak is in de regel niet aftrekbaar, of u moet er ene groot logo van uw zaak op laten borduren.

Zo wordt bedrijfskleding wél een aftrekbare kost:

– (Herkenbare) werkkleding draagt u onder werktijd. Een spijkerbroek, sportschoenen of een colbert voor een zakelijke afspraak vallen daar niet onder;

– Zorg voor uw bedrijfslogo op een uniform of overal;

– Wilt u kleding buiten werktijd dragen? Dan is een logo verplicht.

Telefoonkosten

Uw mobiele abonnement van uw gsm en de aankoop van een nieuw toestel zijn aftrekbaar. Let op: u moet rekening houden met een bijtelling voor privégebruik van de telefoon. Het abonnement van een huistelefoon is niet aftrekbaar, maar de kosten voor zakelijke gesprekken zijn dat wel. Houd dat dus goed bij!

Boeken

Vakliteratuur is volledig aftrekbaar, algemene literatuur niet.

Verhuiskosten

Gaat uw bedrijf of kantoor verhuizen? De kosten voor het verhuizen en de huisvesting buiten uw woonplaats zijn beperkt aftrekbaar. Dat geldt ook voor een verhuizing in de privésfeer met zakelijke spullen. Vraag het verhuisbedrijf altijd om twee aparte facturen.

Kantoor (aan huis)

Een gehuurde werkruimte valt ook onder aftrekbare kosten. Een kantoor aan huis veelal niet, omdat u aan specifieke eisen – eigen opgang, entree, toilet etc- moet voldoen.

Sponsorbijdrage en representatiekosten

Stelt u eten ter beschikking voor een lokaal evenement? Zorg dat de kostenuitgave juist wordt omschreven. Als u om een tegenprestatie vraagt dan bent u sponsor. Dat betekent dat de kosten onder reclame vallen en dat is volledig aftrekbaar. Vraag altijd om een factuur met btw. Gaat u zakelijk uit eten met een relatie dan zijn die kosten 80 procent aftrekbaar.

Andere aftrekbare kosten voor de zzp’er:

–  verzekeringen;

–  briefpapier, visitekaartjes en ander correspondentiemateriaal;

–  adviezen over de levensvatbaarheid van uw bedrijf.

–  Boekhouder.

–  onderhoudskosten;

–  inschrijving in het handelsregister van de KvK;

Fiscale aftrekposten voor de zzp’er

Er zijn ook belastingvoordelen te behalen als u geen geld uitgeeft.

Zelfstandigen- en startersaftrek zijn bekend. Maar oo kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en de Mkb-winstvrijstelling zijn interessant.

De zelfstandigenaftrek

Wordt u door de Belastingdienst gezien als ondernemer en voldoet u aan het urencriterium? Als u 1.225 uur zakelijk heeft gewerkt Dan heeft u recht op zelfstandigenaftrek. U mag jaarlijks € 7.280 aftrekken bij uw aangifte Inkomstenbelasting, weet boekhouder-zzp.

De startersaftrek

Een startende zzp’er mag de zelfstandigenaftrek verhogen tot € 2.123 in de eerste vijf jaar dat zijn of haar bedrijf bestaat. U moet wel 1.225 uur gewerkt hebben voor de zaak. Deze zelfstandigenaftrek mag maximaal drie keer toegepast worden en alleen als:

– U in de voorgaande vijf jaar niet meer dan twee keer de zelfstandigenaftrek heeft toegepast;

– U tenminste een jaar geen ondernemer was in dezelfde periode.

Mkb-winstvrijstelling

Heeft u winst gemaakt, dan mag u gebruikmaken van de mkb-winstvrijstelling. Deze is niet afhankelijk van het aantal gewerkte uren. U krijgt deze altijd. In 2021 is de mkb-winstvrijstelling 14 procent van de winst, na het toepassen van de ondernemersaftrek.

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Als startende zzp’er moet u meestal investeren. Denk bijvoorbeeld aan een inventaris, bedrijfswagen of materiaal. Wanneer u een bedrag tussen de € 2.400 en € 318.449 heeft geïnvesteerd, mag u aanspraak maken op de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Afhankelijk van het bedrag, mag u een percentage opgeven bij de aangifte inkomstenbelasting. Eerste schijf bedraagt 28 procent.

De meewerkaftrek

Wanneer uw fiscale partner meewerkt in uw bedrijf, maar daarvoor geen salaris ontvangt, heeft u recht op de meewerkaftrek. Dit is een aftrekpost die u kunt benutten wanneer uw partner minstens 525 uur per jaar voor u werkt en u die daarvoor geen arbeidsbeloning van minimaal vijf mille per jaar betaalt. Uw partner mag niet bij u in dienst zijn.

De Fiscale oudedagsreserve (FOR)

Pensioen kan de zzp’er op verschillende manieren opbouwen. Dat kan via pensioen, lijfrente, investeren in aandelen of onroerend goed. Uitstel van belasting en een bedrag reserveren om ooit te gebruiken om een lijfrente te kopen kan via de FOR. Het is een uitstel van belasting betaling. U betaalt nu geen IB maar moet dat t.z.t. wel doen. Het is vooral interessant als u in de hoogste schijf valt voor de Inkomstenbelasting.

Er zit wel een maximum aan het te reserveren bedrag. In 2021 mag dit niet hoger zijn dan 9,44 procent van de winst en maximaal € 9.395. En de FOR mag niet hoger zijn/worden dan het vermogen dat op 1 januari in uw zaak zit.