Studenten Haagse Hogeschool winnen Hackaton for Good

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Haagse Hogeschool)

Een team van vijf studenten van de opleiding Communication & Multimedia Design (CMD) van De Haagse Hogeschool heeft de prestigieuze Hackaton for Good gewonnen. Tijdens deze internationale wedstrijd, die dit jaar voor de vierde keer plaats vond in Den Haag, werden hackers uitgedaagd om in 48 uur een oplossing te bedenken voor een wereldprobleem, waarbij zij hun hackerskwaliteiten positief benutten. Het team van De Haagse Hogeschool bedacht een oplossing voor frauduleuze advertenties op de woningmarkt.

Veel studenten en expats in de regio Den Haag herkennen het probleem. Je zoekt naar een woning en stuit, bijvoorbeeld via Facebook, op een advertentie. De woning die wordt aangeboden ziet er mooi uit, de prijs is goed en de woning is per direct beschikbaar. Het enige wat je moet doen is een borgsom overmaken. En dan is ineens je geld weg. ‘Tijdens de Hackaton for Good hebben we daar in 48 uur een oplossing voor bedacht”, vertelt Tim van den Bosch, docent aan De Haagse Hogeschool.

De jonge ontwerpers ontwikkelden een website en browser plugin waarmee je eenvoudig advertenties kunt scannen op betrouwbaarheid. Na de scan krijgt de advertentie een A, B, C of D-label. Tim: ‘Vergelijkbaar met energielabels voor huizen. We scannen de woningadvertentie op verschillende punten, allereerst op tekst en beeld. Is de foto bijvoorbeeld uniek of wordt hij vaker gebruikt? We checken ook de huurprijs, komt die wel overeen met de gemiddelde prijs per vierkante meter voor een woning in Den Haag? En we hebben een koppeling met het kadaster gemaakt, zodat je kunt zien of de aanbieder van de advertentie ook de eigenaar van de woning is.’

Tim is ontzettend trots op deze overwinning. ‘Aan deze wedstrijd doen jaarlijks honderden ervaren hackers mee, uit allerlei verschillende landen, van Afrika tot Canada. De website is nog niet af, maar als het aan Tim en zijn studenten ligt komt daar snel verandering in. ‘Nu is het zaak het product door te ontwikkelen. Dat doen we samen met onze product owner Bjorn Deutekom, werkzaam bij het Openbaar Ministerie. Maar om het echt goed werkend te maken hebben we meer partners nodig.’ Hij nodigt bedrijven uit zich bij de studenten aan te sluiten. Meer informatie op www.trusthousing.nl of stuur een mail naar newdesigners@hhs.nl.