Fietser van het jaar Andrea trapt elke dag van Wassenaar naar Den Haag

Algemeen

Andrea Brauns fietst dagelijks van haar woonplaats Wassenaar naar haar werk op de ZMLK school in het Benoordenhout om daar onderwijs te geven. Bij elkaar zo’n negen kilometer. Vorig jaar toen zij nog in de ambulante dienst zat, kwam ze met gemak op zo’n 25 ? 30 kilometer per dag uit. Wind, regen of sneeuw zijn voor haar geen belemmering. ‘Daar kun je je op kleden en zo vaak regent het nu ook weer niet,’ zegt zij nuchter. ‘Daarbij ontloop je met de fiets de files.’ Ook boodschappen, of dat nu in Wassenaar zelf, in Den Haag of Leiden is; ze doet het allemaal op de fiets.

Andrea Brauns is Ways2go Fietser van het jaar 2021 in Zuid-Holland. Er waren ruim zeventig aanmeldingen, maar zij stak er met kop en schouders boven uit, vond de jury. Andrea fietst naar haar werk, doet de boodschappen op de fiets, geeft fietslessen en probeert anderen ook op de fiets te krijgen. Zelf vind Andrea het allemaal heel gewoon: ‘Fietsen is er met de paplepel ingegoten.’

Het fietsen is er bij Andrea met de paplepel ingegoten! ‘Vroeger thuis gold de stelregel: als je het op de fiets kan doen, doe je het op de fiets. En dat geldt bij mij en in mijn gezin nog steeds. Mijn man fietst (buiten de corona periode om) elke dag naar Nieuw-Vennep, een afstand van 28 kilometer enkele reis. Mijn dochter zit op dansles in Leiden. In de donkere dagen willen we niet dat zij met haar vriendinnetjes alleen naar huis fietst. Dus dan fiets ik naar Leiden om hen op te halen.’

Verkeersjuf

Andrea is ook een echte fietsambassadeur. Op school geeft ze aan de kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking fietsles. ‘We hebben op school fietsen staan maar lang niet elk kind leert van huis uit fietsen. Dus loop ik menig rondje hard op het schoolplein naast de fietsende kinderen. Op de basisschool van mijn kinderen in Wassenaar ben ik tien jaar verkeersouder, vooral fietscommissielid geweest. Dat hield in dat ik het fietsen promootte en praktijkverkeerslessen gaf. Daarnaast organiseerde ik samen met mijn vader dagen dat we de fietsen van de kinderen controleerden op piepjes en kraakjes en deugdelijke fietsverlichting. Ook zorgde ik met de gemeente Wassenaar dat er verlichting kwam bij het zebrapad, dat er een Kiss en Ride kwam bij de school en deed ik mee met de acties van School op SEEF om de veiligheid te bevorderen. Nog steeds kennen veel kinderen en jongeren in Wassenaar mij als de ‘verkeersjuf”. Dat is leuk en zorgt er tegelijk voor dat ik zelf geen enkele verkeersregel overtreed,’ zegt de kersverse winnares van de Zuid-Hollandse fietsaward met een glimlach.

Sinds 2018 organiseren Bereikbaar Haaglanden en Rijnland en De Verkeersonderneming in Zuid-Holland de verkiezing Fietser van het jaar. Andrea Brauns is de vierde fietsheld. Naast de eer heeft zij inmiddels ook een bos bloemen en een glazen award ontvangen.