Bewoners en gemeente samen in actie voor schone Paul Krugerlaan

Algemeen
Wethouder Martijn Balster sprak met de veegploeg, en stak ook nog zelf de handen uit de mouwen.
Wethouder Martijn Balster sprak met de veegploeg, en stak ook nog zelf de handen uit de mouwen. (Foto: gemeente Den Haag)

Een schone en veilige Paul Krugerlaan. Dat is het doel van de schoonmaakactie die door de gemeente Den Haag samen met ondernemers, bewoners en andere organisaties is gestart. Woensdag 19 januari werd in buurtcentrum Bario in het bijzijn van onder andere stadsdeelwethouder Arjen Kapteijns en wethouder Martijn Balster (Wonen, Wijken en Welzijn) de aftrap voor deze actie gegeven.

Samen met de bewoners staken wethouders Kapteijns en Balster woensdag 19 januari de handen uit de mouwen om wrakfietsen te verwijderen en weesfietsen te labelen. De boomspiegels worden schoongemaakt, de ORAC’s (Ondergrondse Rest Afval Containers) en de afvalbakken worden door de Haagse Milieuservices schoongespoten. Op de afvalbakken zijn, dankzij kinderwerk van Wijkz, de crownies-groep en andere betrokkenen, kindertekeningen te zien. Ook de HTM doet mee aan de actie. Zo krijgen alle tramhaltes een extra schoonmaakbeurt en ruim 68 masten binnenkort een schilderbeurt.

Gezamenlijk overleg

Eind vorig jaar heeft de gemeente de betrokken ondernemers en bewoners gesproken over de herinrichting van de Paul Krugerlaan. Hier kwam het achterstallig onderhoud van de betreffende laan aan de orde. De schoonmaakactie is het resultaat van dit gezamenlijk overleg. 

Deze werkwijze biedt een basis voor de verdere aanpak van de herinrichting van de Paul Krugerlaan. Hierbij wordt grotere betrokkenheid en inzet van de ondernemers verwacht. “Een schone, leefbare en veilige wijk creëren we samen en zorgt ervoor dat bewoners zich fijn en prettig voelen. Het is vooral heel gezellig om met elkaar de handen uit de mouwen te steken. Zo werken we samen aan een mooie wijk voor jong en oud”, zegt Kapteijns.

De schoonmaakactie blijft niet beperkt tot één dag. De gemeente vervolgt alle geplande onderhoudsacties in de Paul Krugerlaan en omgeving, zoals verdere verwijdering van wrak- en weesfietsen in de zijstraten, schoonmaken van de ORAC’s en afvalbakken in alle zijstraten en controleren en vervangen van niet functionerende feest- en grondspots verlichting.

In het voorjaar wordt een tweede bijeenkomst voor ondernemers en bewoners over de herinrichting Paul Krugerlaan georganiseerd. Ook bewoners en ondernemers van Transvaal Noord en Zuid wordt gevraagd mee te helpen om de straten in hun wijk schoon te houden. Welzijnsorganisatie Wijkz en woningcorporatie Staedion worden hierbij betrokken. Deze gezamenlijke aanpak wordt in februari uitgevoerd.