Happy Stones veroveren dankzij Lucy van der Hoofd Den Haag

Algemeen
Lucy van der Hoofd met enkele van haar Happy Stones.
Lucy van der Hoofd met enkele van haar Happy Stones. (Foto: GvdIJ)

Het begon een jaar geleden als een spontane ingeving. Inmiddels kom je overal in Den Haag prachtig geverfde zwerfsteentjes tegen. Drijvende kracht achter deze Happy Stones in onze stad is de Kijkduinse Lucy van der Hoofd.

Gerard van den IJssel

“Ik ben altijd creatief bezig geweest”, vertelt Lucy in haar flatwoning met spectaculair uitzicht over stad en zee. “Toen ik een jaar geleden voor het eerst de Facebookpagina van Happy Stones Westland zag, besloot ik zoiets ook voor Den Haag op te zetten.” Inmiddels heeft de Haagse Facebookgroep ruim 1.800 leden en neemt het aantal geverfde zwerfsteentjes in onze stad snel toe. “Het is een heerlijke hobby. Je hebt weinig ruimte nodig. Je bent lekker creatief bezig. Iedereen kan het. En je maakt andere mensen blij als ze de steentjes vinden. Het mooiste is als mensen een foto van een gevonden steentje plaatsen op Facebook, maar dat gebeurt eigenlijk maar 1 op de 100 keer.” De Happy Stones komen oorspronkelijk uit Amerika, waar ze Kindness Rocks worden genoemd.

Inspiratie

Lucy woont met haar twee katten op een van de bovenste verdiepingen van het flatgebouw. De beesten zijn een grote inspiratie voor haar minischilderijtjes op de stenen. “Voordat ik met de steentjes begon, heb ik honderd tekeningen gemaakt met humoristische afbeeldingen en teksten. Daar stonden de katten ook altijd op.” Ook de jaargetijden en feestdagen zijn een inspiratie voor nieuwe ontwerpen. “Met kerst en Halloween kan ik mezelf echt uitleven, maar ik heb ook hele mooie herfststeentjes gemaakt.” Lucy werkt het liefst met verf. “Ik verf de steen dan eerst wit met een kalklaagje, zodat ook de gaatjes in de steen worden gevuld. Dat maakt het verven makkelijker.” Soms gebruikt Lucy ook kleurpootloden en er ligt zelfs een stift met gouden inkt op de werktafel. Alle steentjes krijgen een laklaagje van vernis voordat ze worden verspreid.

Toen Lucy begon met het schilderen van haar Happy Stones legde ze deze vooral neer op goed zichtbare plekken in het Landgoed Meer en Bos, pal achter haar flatgebouw. “Veel andere leden van de Facebookgroep doen dat nu ook. Het park heeft daarom al de bijnaam Happy Stones Forrest gekregen.” 

Belangrijk voor Lucy is daarbij wel dat de steentjes makkelijk te vinden moeten zijn. “Zodat ze niet achterblijven in de natuur. Niet alle verf en vernis is goed voor het milieu. En als je ze in het gras verstopt kan je er een grasmaaimachine mee beschadigen. Het beste is om ze op een paaltje, een muurtje of een bankje neer te leggen. Ik ben daar voor mijzelf heel streng in.” 

Verzoeken

De laatste maanden krijgt Lucy steeds vaker verzoeken om speciale steentjes te maken. “Ik heb een keer een hele serie gemaakt om neer te leggen in de tuin van een verzorgingshuis. De bewoners vonden het prachtig.”

Een aantal leden van de Facebookgroep heeft speciale huisjes gebouwd voor de Happy Stones. Je vindt deze onder meer in de Muurbloemweg, Edisonstraat, Vogeltuinen, Hanenburglaan, Van der Goeslaan en de Perziklaan. “Ik ken mensen die met hun kinderen hele fietstochten maken langs de huisjes om te kijken of er bijzondere steentjes bij zitten.” 

Er zijn ook leden die vinden dat de Happy Stones zo eigenlijk te makkelijk gevonden kunnen worden, waardoor het verrassingselement ervan af gaat. “Ik snap dat wel, maar iedereen is vrij om het te doen zoals ze zelf willen. Als mensen daarover negatief gaan doen, snappen ze de bedoeling van de Happy Stones niet echt, denk ik dan.”