Tentoonstelling in Atrium over Den Haag in 2050

Algemeen
Wethouder Anne Mulder opende de tentoonstelling in het Atrium van het stadhuis.
Wethouder Anne Mulder opende de tentoonstelling in het Atrium van het stadhuis. (Foto: Henriette Guest)

Wethouder Anne Mulder heeft in het atrium van het stadhuis een interactieve tentoonstelling over de toekomst van de stad geopend. Deze tentoonstelling laat verschillende toekomstbeelden zien van Den Haag in 2050. Ook zijn de eerste resultaten van de zogeheten toekomstwijzer te bekijken. De tentoonstelling is te bezoeken tot 7 maart.

De tentoonstelling is een van de activiteiten die wordt georganiseerd om inwoners en organisaties te betrekken bij de totstandkoming van de zogeheten omgevingsvisie Den Haag 2050. De toekomstbeelden zijn gemaakt op basis van gesprekken met diverse organisaties en bewoners en gaan over thema’s als bouwen, groen, veiligheid en water. De wethouder kreeg tijdens de opening een toelichting op een aantal thema’s.
Speciaal voor jongeren heeft de gemeente de samenwerking gezocht met Het Nationale Theater. In de voorjaarsvakantie gaan zij met hun toekomstbeeld aan de slag. Gisteravond, dinsdag 15 februari, gaven ze alvast een voorproefje.

Draagvlak

‘‘De stad maken we samen. Ik vind het belangrijk dat we onze inwoners betrekken bij de toekomst van de stad en alle ontwikkelingen die plaats gaan vinden. Dit vergroot het draagvlak en heeft een positief effect op de kwaliteit van de plannen. Mooi dat honderden mensen de toekomstwijzer hebben ingevuld. De uitkomsten nemen we mee bij het opstellen van omgevingsvisie Den Haag 2050’’, aldus Anne Mulder bij de opening van de tentoonstelling.

Toekomstwijzer

Van 15 december 2021 tot en met 24 januari 2022 konden geïnteresseerden de zogeheten toekomstwijzer invullen. Een soort stemwijzer met allerlei vragen en stellingen over hoe Den Haag zich de komende 30 jaar kan ontwikkelen. Denk dan aan stellingen als ‘De gemeente moet vooral focussen op de (versnelde) bouw van woningen voor starters, jongeren en studenten’ en ‘Afval en spullen worden door bewoners beter gesorteerd en ingeleverd in de wijk’. 576 mensen vulden deze wijzer in en de eerste uitkomsten zijn te zien tijdens de tentoonstelling.

Webinar

Als verdieping op de tentoonstelling wordt op 18 februari een webinar georganiseerd. In dit webinar over Samen Stad Maken gaan experts, maatschappelijk initiatiefnemers en ambtenaren in gesprek over de kernvraag hoe voor Den Haag ruimtelijk beleid kan worden ontwikkeld, waarbij de bewoner centraal staat. Ook inwoners van Den Haag kunnen het webinar bijwonen. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.emma.nl.