Hart voor Den Haag presenteert 10-punten waslijst tegen afvaloverlast

Algemeen
Vuilniszakken naast ORAC's: Richard de Mos wil korte metten maken met de daders.
Vuilniszakken naast ORAC's: Richard de Mos wil korte metten maken met de daders. (Foto: HvDH)

Vraag Hagenaars en Hagenezen naar hun grootste ergernis in de stad en flinke kans dat ze de afvaloverlast noemen. Hart voor Den Haag lanceert een 10 punten-waslijst waarmee afvalhufters keihard aangepakt worden en de leefbaarheid in de wijken weer met stip op nummer 1 staat.

“Helaas glijden een fors aantal wijken door overbewoning en afvalproblematiek af naar getto-niveau. Daarom moet de niet-lullen-maar-poetsen-mentaliteit van het laatste college De Mos weer de mores in het stadhuis worden”, zegt lijsttrekker Richard de Mos. Hij komt met een waslijst aan voorstellen komt om de afvalberg de stad uit te jagen. “De campagne ‘Schoon, doen we gewoon’ laten we doorlopen, we herpakken de lobby bij het Rijk om afvalheterdaadjes (nu 95 euro) fors te verhogen. We maken werk van het actief en sneller weghalen van weesfietsen en deelscooters, die in nog te veel wijken het straatbeeld ontsieren en het door ons geïntroduceerde Rattenoffensief wordt weer kordaat opgepakt.” Voor afvalhufters heeft De Mos een stevig boetebeleid in petto. “Het schone Singapore laat zien dat het streng bestraffen van afvalhufters zinvol is.”

Meer handhavers en mobiele camera’s

Daar zijn dan volgens De Mos wel voldoende handhavers voor nodig. “Meer handhavers dus om veroorzakers van afval op te sporen en te beboeten. Ook buiten kantoortijden en in het weekend. De boete - nu 200 euro voor de eerste keer - wordt wat Hart voor Den Haag betreft verdrievoudigd”, zegt De Mos. Hij wil de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) ook uitrusten met pinapparaten, zodat boetes meteen kunnen worden betaald. Hij vervolgt: “Om de pakkans te vergroten geloven wij in de inzet van mobiele camera’s bij ‘hotspots’ van afvaldump. Goed dat daar na lang aandringen van onze partij eindelijk een pilot voor is gekomen. Nu snel uitbreiden.”

Beloning van ORAC-adoptanten

De grootste partij wil ook het aantal ondergrondse restafvalcontainers (ORAC’s) verder uitrollen. “Plaatsing vindt plaats in overleg met bewoners en het ophalen van bijplaatsingen gaat na meldingen ook op zondag gebeuren. Om ondergrondse containers tijdig te legen, rusten we deze uit met sensoren.” De Mos pleit voor een beloningssysteem voor Orac-adoptanten. “Hagenaars die een ondergrondse afvalcontainer adopteren en ervoor zorgen dat het daar omheen netjes blijft, willen we graag belonen door het kwijtschelden van de afvalstoffenheffing.” Ook ziet De Mos graag meer tuintjes rondom de ORAC’s. Het blijkt dat daardoor de bijplaatsingen afnemen.

Voederverbod uitbreiden

Om de meeuwenoverlast tegen te kunnen gaan, pleit Hart voor Den Haag verder voor (stevige) gele vuilniszakken het hele jaar door in de hele stad. “Waar nodig breiden we het voederverbod verder uit. Ook maken we gebruik van de slimme rattenvallen, waarbij de vallen sneller geleegd worden”, zegt De Mos. Tot slot pleit hij voor een breed meldpunt om de stad schoon te houden.