Vuilniszakken naast ORAC's: Richard de Mos wil korte metten maken met de daders.
Vuilniszakken naast ORAC's: Richard de Mos wil korte metten maken met de daders. (Foto: HvDH)

Hart voor Den Haag presenteert 10-punten waslijst tegen afvaloverlast

Algemeen

Vraag Hagenaars en Hagenezen naar hun grootste ergernis in de stad en flinke kans dat ze de afvaloverlast noemen. Hart voor Den Haag lanceert een 10 punten-waslijst waarmee afvalhufters keihard aangepakt worden en de leefbaarheid in de wijken weer met stip op nummer 1 staat.

“Helaas glijden een fors aantal wijken door overbewoning en afvalproblematiek af naar getto-niveau. Daarom moet de niet-lullen-maar-poetsen-mentaliteit van het laatste college De Mos weer de mores in het stadhuis worden”, zegt lijsttrekker Richard de Mos. Hij komt met een waslijst aan voorstellen komt om de afvalberg de stad uit te jagen. “De campagne ‘Schoon, doen we gewoon’ laten we doorlopen, we herpakken de lobby bij het Rijk om afvalheterdaadjes (nu 95 euro) fors te verhogen. We maken werk van het actief en sneller weghalen van weesfietsen en deelscooters, die in nog te veel wijken het straatbeeld ontsieren en het door ons geïntroduceerde Rattenoffensief wordt weer kordaat opgepakt.” Voor afvalhufters heeft De Mos een stevig boetebeleid in petto. “Het schone Singapore laat zien dat het streng bestraffen van afvalhufters zinvol is.”

Meer handhavers en mobiele camera’s

Daar zijn dan volgens De Mos wel voldoende handhavers voor nodig. “Meer handhavers dus om veroorzakers van afval op te sporen en te beboeten. Ook buiten kantoortijden en in het weekend. De boete - nu 200 euro voor de eerste keer - wordt wat Hart voor Den Haag betreft verdrievoudigd”, zegt De Mos. Hij wil de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) ook uitrusten met pinapparaten, zodat boetes meteen kunnen worden betaald. Hij vervolgt: “Om de pakkans te vergroten geloven wij in de inzet van mobiele camera’s bij ‘hotspots’ van afvaldump. Goed dat daar na lang aandringen van onze partij eindelijk een pilot voor is gekomen. Nu snel uitbreiden.”

Beloning van ORAC-adoptanten

De grootste partij wil ook het aantal ondergrondse restafvalcontainers (ORAC’s) verder uitrollen. “Plaatsing vindt plaats in overleg met bewoners en het ophalen van bijplaatsingen gaat na meldingen ook op zondag gebeuren. Om ondergrondse containers tijdig te legen, rusten we deze uit met sensoren.” De Mos pleit voor een beloningssysteem voor Orac-adoptanten. “Hagenaars die een ondergrondse afvalcontainer adopteren en ervoor zorgen dat het daar omheen netjes blijft, willen we graag belonen door het kwijtschelden van de afvalstoffenheffing.” Ook ziet De Mos graag meer tuintjes rondom de ORAC’s. Het blijkt dat daardoor de bijplaatsingen afnemen.

Voederverbod uitbreiden

Om de meeuwenoverlast tegen te kunnen gaan, pleit Hart voor Den Haag verder voor (stevige) gele vuilniszakken het hele jaar door in de hele stad. “Waar nodig breiden we het voederverbod verder uit. Ook maken we gebruik van de slimme rattenvallen, waarbij de vallen sneller geleegd worden”, zegt De Mos. Tot slot pleit hij voor een breed meldpunt om de stad schoon te houden.

Afbeelding
Herdenken einde Tweede Wereldoorlog op 15 augustus Algemeen 12 aug, 08:23
Afbeelding
Hypotheek overgesloten? Loop dan deze checklist van de belastingdienst even door! Algemeen 12 aug, 08:11
Afbeelding
17-jarige Hagenaar mishandelt 15-jarige jongen in Rijswijk Politie 11 aug, 16:34
Afbeelding
Nederlands Kampioenschap beachvolleybal dit weekend in Scheveningen Algemeen 11 aug, 12:39
Afbeelding
Aftellen naar WK zeilen 2023 in Den Haag is begonnen Algemeen 10 aug, 14:10
Afbeelding
Haagse stadsboerderijen enkele dagen dicht vanwege de hitte Algemeen 10 aug, 08:40
Afbeelding
Bezorgscooter botst tegen auto op Vaillantlaan Algemeen 9 aug, 06:56
Afbeelding
Gabriel Emmanuel wereldkampioen tienkamp bij WK onder 20 Algemeen 8 aug, 11:33
Afbeelding
Gevluchte Oekraïense predikant vindt nieuw thuis in Den Haag Zuidwest Algemeen 4 aug, 13:50
Afbeelding
Inschrijving geopend voor vierde editie Scheveningen Light Walk Algemeen 4 aug, 13:23
Afbeelding
Festival The Streets Of Chuck Deely keert terug in de Haagse binnenstad Algemeen 4 aug, 08:31
Afbeelding
Man aangehouden door arrestatieteam na melding vuurwapen in Rijswijk Algemeen 4 aug, 06:17
Afbeelding
Auto rijdt door na aanrijding met voetganger op Neherkade Algemeen 4 aug, 06:02
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Den Haag

Op Rodi Den Haag volg je het laatste nieuws uit Den Haag. Rodi Den Haag informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Den Haag

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Haag in je mailbox.