Culturele broedplaats in Haagse Binckhorst strijdt om voortbestaan

Algemeen
V.l.n.r. Olivier, Mounir, Zamba en Lewis. Zij hopen ook nog na 1 maart gebruik te kunnen maken van het voormalige KPN-gebouw
V.l.n.r. Olivier, Mounir, Zamba en Lewis. Zij hopen ook nog na 1 maart gebruik te kunnen maken van het voormalige KPN-gebouw (Foto: Jos van Leeuwen)

De beeldende kunstenaars, muzikanten en Dj’s van Future Intel/FAAM in de Binckhorst dreigen hun ‘artistiek centrum in opbouw’ kwijt te raken. Met een online campagne en aandacht van de gemeentepolitiek hopen ze te kunnen blijven waar ze nu zijn.

Jean Quist

Sinds twee jaar gebruiken de acht vrijwilligers van Future Intel/FAAM een voormalig KPN-gebouw aan de Zonweg als artistiek centrum. Antikraak, en dus begrijpen ze dat het maar tijdelijk is. Maar wat Olivier, Mounir, Zamba en Lewis niet begrijpen is dat ze uiterlijk 1 maart uit het gebouw moeten terwijl de koper van het pand, het Rijk, er nog geen plannen voor heeft. Tot het moment dat die er wel zijn, wil de overheid dat 5Huizen Leegstandsbeheer aan de Zonweg onderdak biedt aan culturele activiteiten. Maar de leegstandsbeheerder wil hun contract niet verlengen. Olivier: “We zouden niet passen bij de invulling van het pand.”

Duwtje in de rug

Raadsleden van de Haagse Stadspartij, de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de SP hebben het stadsbestuur al gevraagd hoe dat nou zit. Hun conclusie: de gemeente moet nieuwe initiatieven als Future Intel/FAAM koesteren en steunen in het kader van het culturele broedplaatsbeleid. Via https://futureintelradio.com kan iedereen op donderdag en vrijdagavond en soms ook op andere dagen muziek meebeleven en andere kunst zoals beelden van pas, of nog net niet afgestudeerde studenten van kunstacademies. “Die krijgen daarmee het zo noodzakelijke duwtje in de rug”, vindt medeoprichter Olivier. “Want zonder dat komen ze moeilijk verder; ze moeten zich eerst maar eens bewijzen.”

PodiumFuture Intel/FAAM biedt ze daarvoor een podium. Hun aanpak slaat aan, constateert medeoprichter Mounir. Er zijn onder meer samenwerkingsverbanden aangegaan met culturele instellingen in het hele land, contacten gelegd met conservatoria en kunstacademies. “Het gaat nu echt leven”, vat Zamba de stand van zaken samen.

Doorbreken

Waarom 5Huizen Leegstandsbeheer dan toch het contract niet verlengt? Misschien vanwege een vooroordeel tegen de elektronische muziek die bij Future Intel/FAAM is te horen. “Op muziek rust toch al een taboe”,  zegt Mounir. “Om dat te doorbreken is ervoor gekozen om het te combineren met andere kunstvormen.”

Campagne

Met een onlinecampagne brengt Future Intel/FAAM nu de buitenwereld op de hoogte van wat er verloren dreigt te gaan. Artiesten die meededen, scholen die leerlingen lieten langskomen en iedereen die het initiatief een warm hart toedraagt; allemaal brengen ze hun waardering onder woorden. Zodat bijvoorbeeld de nieuwe eigenaar van het pand ziet dat er al een begin is gemaakt met de voorgenomen culturele invulling, benadrukken de initiatiefnemers.
En wat als het ondanks de acties niet lukt? Olivier, Mounir, Zamba en Lewis willen er niet aan denken, wel aan een erkende culturele broedplaats waarvan niet zomaar de huur kan worden opgezegd.