Zonnepanelendichtheid Den Haag ruim onder het landelijk gemiddelde

Algemeen
Om een eerlijke vergelijking mogelijk te maken, nam Zonneplan in het onderzoek enkel koopwoningen met een dak dat geschikt is voor zonnepanelen mee.
Om een eerlijke vergelijking mogelijk te maken, nam Zonneplan in het onderzoek enkel koopwoningen met een dak dat geschikt is voor zonnepanelen mee. (Foto: pixabay)

In de provincie Zuid-Holland staan nog 299.842 koopwoningen waarvan het dak geschikt is voor zonnepanelen. In totaal wekken al 101.760 Zuid-Hollandse koopwoningen eigen stroom op. Dat brengt de zonnepanelendichtheid in deze provincie op ruim 25 procent. Daarmee scoort de provincie onder het landelijke gemiddelde van 27 procent. Dat blijkt uit onderzoek van energie-en zonnepanelenleverancier Zonneplan.

Binnen Zuid-Holland zijn grote verschillen tussen de gemeenten. Zo is in Rijswijk maar liefst 53,3 procent van de koopwoningen met een geschikt dak voorzien van zonnepanelen. Het is daarmee de enige gemeente in Nederland waarin meer dan de helft van het potentieel al benut is. Ook Waddinxveen scoort met ruim 42 procent hoog. Daartegenover staat dat de grootste gemeenten, Rotterdam (17,31) en Den Haag (19,38)  ruim onder het landelijke gemiddelde scoren. Zij halen het gemiddelde van Zuid-Holland flink naar beneden. De laagste zonnepanelendichtheid noteert de gemeente Wassenaar, met slechts 12,9 procent. 

Zonneplan nam in het onderzoek enkel koopwoningen met een dak dat geschikt is voor zonnepanelen mee. Verplichte panelen op huurwoningen zeggen immers niets over de bereidwilligheid tot verduurzaming van de bewoners. Daarnaast hebben niet alle koopwoningen - bijvoorbeeld appartementen - een dak dat geschikt is voor zonnepanelen. Op basis van actuele luchtfoto’s houdt Zonneplan voortdurend bij welke nieuwe woningen geschikt zijn voor zonnepanelen en welke woningen inmiddels voorzien zijn. De data uit dit onderzoek dateren van januari 2022.