Hart voor Den Haag wil energiearmoede aanpakken door huurwoningen versneld te isoleren

Algemeen
Richard de Mos vindt dat er structureel geld moet worden vrijgemaakt voor het isoleren van sociale huurwoningen.
Richard de Mos vindt dat er structureel geld moet worden vrijgemaakt voor het isoleren van sociale huurwoningen. (Foto: René Oudshoorn)

De gemeente Den Haag moet aan de slag om energiearmoede aan te pakken. Die oproep doet Hart voor Den Haag-lijsttrekker Richard de Mos. Hij doet daarvoor enkele voorstellen. 

Energiearmoede treft huishoudens met een laag inkomen die door hoge energiekosten in de problemen komen. Het komt veel voor in de Schilderswijk, Moerwijk, Transvaal, Zuidwest en Scheveningen. Minima wonen daarnaast vaak in slecht geïsoleerde woningen. Ze hebben zelf niet het geld om daar wat aan te doen of zijn daarvoor afhankelijk van de verhuurder. Uit recent onderzoek van TNO blijkt dat zo’n 550.000 Nederlandse huishoudens de torenhoge energierekeningen niet betalen. Volgens De Mos krijgen steeds meer inwoners hiermee te maken omdat de energieprijzen door het dak schieten. 

Wat volgens de voorman van Hart voor Den Haag moet gebeuren is het versneld isoleren van sociale huurwoningen. “Dat scheelt in de portemonnee voor bewoners. Nog te vaak zie ik dat woningen enkel glas hebben en dat het er hartstikke tocht. We moeten daar structureel geld voor vrijmaken.” 

De Mos wil ook een ander middel inzetten tegen energiearmoede: een gratis energiebox en een energieadvies waarmee bewoners hun energierekening kunnen verlagen. “Deze energieboxen, mét tips hoe bewoners hun energieverbruik kunnen beperken, moeten onder de aandacht gebracht worden. Veel mensen weten helemaal niet wat zij zelf kunnen doen om hun energierekening te verlagen.”