Wethouder Hilbert Bredemeijer en voormalig toptennisster Marcella Mesker assisteerden Victor Mids bij zijn show.
Wethouder Hilbert Bredemeijer en voormalig toptennisster Marcella Mesker assisteerden Victor Mids bij zijn show. (Foto: Martijn Beekman)

Den Haag officieel de Europese sporthoofdstad

Algemeen


Met een spectaculaire show van illusionist Victor Mids is het jaar van Den Haag als Europese sporthoofdstad gisteren, vrijdag 4 maart, officieel van start gegaan. De show vond plaats voor aanvang van het Davis Cup-duel tussen Nederland en Canada. De titel Europese sporthoofdstad wordt jaarlijks toegekend door ACES Europe, de Europese Vereniging van Sport en Gemeenten. Den Haag heeft de titel overgenomen van het Portugese Lissabon.

Komend jaar worden in Den Haag veel sportevenementen georganiseerd, mede in het kader van Den Haag als Europese sporthoofdstad. Enkele voorbeelden zijn de Davis Cup, de Invictus Games, het WK Jeugdzeilen, de Stadsspelen en de Nationale Sportweek. Ook organiseert Den Haag samen met de Haagse Hogeschool, het Rijk, de Vereniging Sport en Gemeenten en NOC/NSF een nationaal en een internationaal congres voor beleidsmakers en bestuurders.

Trots

“Ik ben ontzettend blij en trots dat wij dit jaar de Europese sporthoofdstad zijn. Hier hebben heel veel mensen keihard aan gewerkt. De titel inspireert niet alleen onze inwoners die al sporten maar hopelijk ook onze inwoners die nu nog minder bewegen. Dat vind ik belangrijk. Sport is namelijk niet alleen leuk om te doen, het heeft ook positieve effecten op de gezondheid en samen sporten vergroot de Haagse verbondenheid’’, aldus wethouder Hilbert Bredemeijer.

Haags Sportakkoord

Doel van de gemeente Den Haag is dat alle inwoners in 2030 sporten of regelmatig in beweging zijn. Om dit te bereiken is het Haags Sportakkoord gelanceerd. Hierin is opgenomen dat de ongeveer 270 sportverenigingen in Den Haag ondersteuning krijgen en dat in wijken waar de sportdeelname achterblijft er buurtsportcoaches zijn. Ook worden de Haagse sportaccommodaties verduurzaamd en toegankelijk gemaakt voor iedereen.

Breed aanbod

Wethouder Hilbert Bredemeijer: ‘’Sport en bewegen maken Den Haag sterker. Den Haag heeft een breed aanbod voor iedereen. We zijn een stad waar iedere inwoner, ongeacht afkomst, leeftijd of fysieke beperkingen, gestimuleerd wordt om te sporten en te bewegen op zijn of haar eigen niveau.’’

Afbeelding
2000ste afvalknijper uitgereikt aan 10-jarige Lina: ‘Ik raapte al veel afval op’ Algemeen 30 jun, 09:22
Afbeelding
Urban Trail Den Haag voert dit weekend langs én door verrassende hotspots Algemeen 29 jun, 18:47
Afbeelding
Growshop in Laak opgerold: tuinaarde naast producten voor illegale hennepteelt Algemeen 29 jun, 15:00
Afbeelding
Huisartsen openen op Spuiplein mobiele huisartsenpraktijk voor gemeenteraadsleden Algemeen 29 jun, 13:45
Afbeelding
Haagse Praktijkschool De Poort behaalt titel ‘Excellente School’ Algemeen 29 jun, 12:07
Afbeelding
Buurtgezinnen Den Haag viert succesvol eerste jaar Algemeen 29 jun, 09:17
Afbeelding
Westlands trots vaart onder grote belangstelling door Haagse grachten Algemeen 27 jun, 09:01
Afbeelding
Gluren bij de Buren: 213 optredens in Den Haag Algemeen 26 jun, 09:10
Afbeelding
Extra bijzondere editie Nederlandse Veteranendag trekt 85.000 bezoekers naar Den Haag Algemeen 25 jun, 20:06
Afbeelding
Column Marc Tangel: Beestachtig Algemeen 25 jun, 09:09
Afbeelding
Wie wordt Klimaatburgemeester Den Haag? Algemeen 24 jun, 10:41
Afbeelding
HTM start campagne Stap in de Zóóómer: strandgeur in Bikinilijn en strandslippers op speciale bus Algemeen 23 jun, 14:38
Afbeelding
Varend Corso 2022 in startblokken voor vier dagen lang spektakel op het water Uit 23 jun, 12:59
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Den Haag

Op Rodi Den Haag volg je het laatste nieuws uit Den Haag. Rodi Den Haag informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Den Haag

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Haag in je mailbox.