Den Haag officieel de Europese sporthoofdstad

Algemeen
Wethouder Hilbert Bredemeijer en voormalig toptennisster Marcella Mesker assisteerden Victor Mids bij zijn show.
Wethouder Hilbert Bredemeijer en voormalig toptennisster Marcella Mesker assisteerden Victor Mids bij zijn show. (Foto: Martijn Beekman)


Met een spectaculaire show van illusionist Victor Mids is het jaar van Den Haag als Europese sporthoofdstad gisteren, vrijdag 4 maart, officieel van start gegaan. De show vond plaats voor aanvang van het Davis Cup-duel tussen Nederland en Canada. De titel Europese sporthoofdstad wordt jaarlijks toegekend door ACES Europe, de Europese Vereniging van Sport en Gemeenten. Den Haag heeft de titel overgenomen van het Portugese Lissabon.

Komend jaar worden in Den Haag veel sportevenementen georganiseerd, mede in het kader van Den Haag als Europese sporthoofdstad. Enkele voorbeelden zijn de Davis Cup, de Invictus Games, het WK Jeugdzeilen, de Stadsspelen en de Nationale Sportweek. Ook organiseert Den Haag samen met de Haagse Hogeschool, het Rijk, de Vereniging Sport en Gemeenten en NOC/NSF een nationaal en een internationaal congres voor beleidsmakers en bestuurders.

Trots

“Ik ben ontzettend blij en trots dat wij dit jaar de Europese sporthoofdstad zijn. Hier hebben heel veel mensen keihard aan gewerkt. De titel inspireert niet alleen onze inwoners die al sporten maar hopelijk ook onze inwoners die nu nog minder bewegen. Dat vind ik belangrijk. Sport is namelijk niet alleen leuk om te doen, het heeft ook positieve effecten op de gezondheid en samen sporten vergroot de Haagse verbondenheid’’, aldus wethouder Hilbert Bredemeijer.

Haags Sportakkoord

Doel van de gemeente Den Haag is dat alle inwoners in 2030 sporten of regelmatig in beweging zijn. Om dit te bereiken is het Haags Sportakkoord gelanceerd. Hierin is opgenomen dat de ongeveer 270 sportverenigingen in Den Haag ondersteuning krijgen en dat in wijken waar de sportdeelname achterblijft er buurtsportcoaches zijn. Ook worden de Haagse sportaccommodaties verduurzaamd en toegankelijk gemaakt voor iedereen.

Breed aanbod

Wethouder Hilbert Bredemeijer: ‘’Sport en bewegen maken Den Haag sterker. Den Haag heeft een breed aanbod voor iedereen. We zijn een stad waar iedere inwoner, ongeacht afkomst, leeftijd of fysieke beperkingen, gestimuleerd wordt om te sporten en te bewegen op zijn of haar eigen niveau.’’