Samir Ahraui wil dat de islamitische inwoners in Den Haag begraven kunnen worden.
Samir Ahraui wil dat de islamitische inwoners in Den Haag begraven kunnen worden. (Foto: PvdA Den Haag )

Haagse PvdA wil dat burgemeester regie pakt voor islamitische begraafplaats

8 mrt, 12:07 Algemeen

Burgemeester Van Zanen moet na de gemeenteraadsverkiezingen de regie pakken voor een islamitische begraafplaats in de regio, vindt de Haagse PvdA. Dit is de laatste noodgreep van fractievertegenwoordiger en kandidaatraadslid Samir Ahraui. Hij zette de afgelopen jaren al meerdere malen, maar tevergeefs druk op het college om hier haast mee te maken. ”Alle grote steden zetten concrete stappen voor de mogelijkheid van eeuwige grafrust. Den Haag is nu het slechtste jongetje van de klas,” aldus een teleurgestelde Ahraui.

Al eerder vroeg hij in debatten en met schriftelijke vragen om een islamitische begraafplaats in de regio Haaglanden. En daarna om de oprichting van een taskforce die elk kwartaal rapporteert over de voortgang. “Het college beloofde wel hier werk van te maken. Maar uiteindelijk heb ik nog maar weinig actie gezien”, zegt Ahraui. Daarom wil hij dat in het nieuwe stadsbestuur de burgemeester de verantwoordelijkheid neemt en draagt voor een islamitische begraafplaats. “Want hij heeft gezag in de regio en het mandaat om bij de buurtgemeenten te lobbyen voor een nauwe samenwerking. Zo geven we het signaal af naar die buurtgemeenten dat het ons als stad menens is. Bovendien staat een burgemeester boven de politiek en een begraafplaats hoort niet politiek te zijn.”

Wens voor eeuwige grafrust

De islamitische begraafplaats is al jarenlang een innige wens van de islamitische inwoners van Den Haag. In tegenstelling tot ‘gewone’ algemene begraafplaatsen in Nederland, geven islamitische begraafplaatsen eeuwigdurende grafrust aan moslims. Dit is wat de Islam voorgelovigen voorschrijft. Naar verwachting hebben 80.000 inwoners van Den Haag en zo’n 100.000 inwoners van de regio Haaglanden een islamitische achtergrond. “Deze regio is erg divers en daar mogen we trots op zijn. Want dat brengt verschillende ervaringen en culturen met zich mee”, aldus Ahraui. “We moeten elke inwoner, dus ook hen, de ruimte geven om te wonen, te werken en op de gewenste manier de wereld te verlaten.”

Mensonterend

De huidige generatie islamitische inwoners voelt zich steeds meer thuis in Den Haag en wil dan ook steeds vaker in deze regio begraven worden. Dat is nu dus niet mogelijk. Daarom probeert een deel hun overleden familieleden in een andere regio of in het land van herkomst te begraven. “Maar niet iedereen heeft het benodigde geld hiervoor. En ook de coronapandemie maakte het regelmatig onmogelijk om naar die landen te vliegen. Zo horen we nog te vaak dat overledenen weken in een koelcel wachten op een plek in de regio of in het land van herkomst. Dat is mensonterend en onacceptabel.”

Afbeelding
Dierenambulance Den Haag: ‘Bel niet te snel als je jong vogeltje ziet’ Algemeen 24 mei, 16:17
Afbeelding
Voor een wandeling over Montmartre hoef je komend weekend niet naar Parijs. Algemeen 24 mei, 14:27
Afbeelding
Winnaars fotografieprijs Groene Camera 2022 bekend gemaakt in Museon-Omniversum Algemeen 24 mei, 11:41
Afbeelding
Nachtafsluitingen Heinenoordtunnel (A29) voor onderhoudswerkzaamheden Algemeen 23 mei, 11:48
Afbeelding
Dit jaar 3 grote verschillen Varend Corso met eerdere edities Algemeen 23 mei, 09:57
Afbeelding
Middelbrand in restaurant aan de Schalk Burgerstraat Algemeen 22 mei, 20:10
Afbeelding
P.C. Hooft-prijs 2022 in Den Haag uitgereikt aan Arnon Grunberg Algemeen 20 mei, 11:17
Afbeelding
Dit jaar weer geen vuurwerkfestival op Scheveningen Algemeen 20 mei, 09:35
Afbeelding
AWP: “In vier jaar tijd heeft Delfland geen rivierkreeft gevangen” Algemeen 19 mei, 13:25
Afbeelding
Aantal WW-uitkeringen ongekend laag in Haaglanden, grote tekorten in ICT Algemeen 19 mei, 11:08
Afbeelding
Ravage na aanrijding op de Erasmusweg Algemeen 19 mei, 10:20
Afbeelding
Staking bij HTM, donderdag 2 juni geen trams en bussen Algemeen 19 mei, 08:57
Afbeelding
Varend Corso wordt nieuwe Haagse traditie Algemeen 19 mei, 08:23
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Den Haag

Op Rodi Den Haag volg je het laatste nieuws uit Den Haag. Rodi Den Haag informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Den Haag

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Haag in je mailbox.