Bijstandsgerechtigden mogen in Den Haag vanaf 1 juni zes maanden proefsamenwonen

Algemeen
Mensen met een bijstandsuitkering durven nu vaak niet te gaan samenwonen, uit angst voor wat dat doet met hun financiële situatie.
Mensen met een bijstandsuitkering durven nu vaak niet te gaan samenwonen, uit angst voor wat dat doet met hun financiële situatie. (Foto: WM)

Haagse inwoners met een bijstandsuitkering kunnen vanaf 1 juni aanstaande maximaal zes maanden samenwonen op proef, zonder dat dit direct gevolgen heeft voor hun uitkering. Wethouder Arjen Kapteijns verwacht positieve gevolgen van deze structurele regeling. Eén daarvan is vermindering van de druk op de woningmarkt. 

Bijstandsgerechtigden die willen gaan samenwonen, krijgen in eerste instantie een proefperiode van drie maanden mogelijk maken. Deze periode kan eenmalig worden verlengd met nogmaals drie maanden. Haagse inwoners met een bijstandsuitkering kunnen deze periode gebruiken om te wennen aan het samenwonen, maar ook om een aantal zaken te regelen, zoals opzegging van (huur)contracten, overschrijving BRP, regelen van school voor kinderen et cetera. De bijstandsuitkering wordt gedurende deze periode niet verlaagd. Na de periode van drie maanden, en eventuele verlenging tot zes maanden, wordt de uitkering afgestemd op de feitelijke woon- en leefsituatie.

“Mensen in de bijstand die gaan samenwonen met iemand met een inkomen of spaargeld, verliezen nu nog hun bijstandsuitkering. Zij durven daarom niet te gaan samenwonen, uit angst voor wat dat doet met hun financiële situatie. Met deze regeling laat de gemeente deze mensen uitproberen of samenwonen werkt, zonder dat dit direct gevolgen heeft voor hun uitkering. Mocht het samenwonen bevallen, dan is de positieve bijkomstigheid dat dit ook een positieve bijdrage kan leveren aan de vermindering van de druk op de woningmarkt”, zegt wethouder Arjen Kapteijns. De regeling past volgens hem in de continue zoektocht van de gemeente naar oplossingen waarin de menselijke maat en maatwerk centraal staan. “Daarnaast levert het een positieve bijdrage aan het welzijn van betrokkenen en daarmee ook mogelijkheden om deel te nemen aan participatie- en/of re-integratietrajecten”, zo stelt de wethouder.


Haagse inwoners die gebruik willen maken van deze regeling moeten wel doorgeven dat zij gaan samenwonen. Als zij later opnieuw gebruik willen maken van de regeling, dan wordt er een tussenperiode van negen maanden gehanteerd.
Het college wil het ook mogelijk maken dat mensen met een bijstandsuitkering, die zijn gaan samenwonen, maar dit nog niet gemeld hebben, tot 1 januari 2024 een periode van maximaal drie maanden krijgen om dit alsnog te doen zonder dat dit leidt tot een terugvordering of een boete.


Met deze regeling sluit het college aan op de wensen en verschillende vragen van de gemeenteraad om de Participatiewet te verruimen en de door de raad aangenomen motie ‘maak vaart met de afschaffing van de kostendelersnorm’.