Woningcorporaties bundelen krachten en gaan in Haaglanden 2.000 conceptwoningen bouwen

Algemeen
De woningen worden vaak (deels) ‘gebouwd' in een fabriek.
De woningen worden vaak (deels) ‘gebouwd' in een fabriek. (Foto: pr)

Woningcorporaties in de regio Haaglanden willen iets doen aan de krapte op de woningmarkt door 2000 conceptwoningen te laten bouwen. Dit doen zij door samen te werken in de Bouwstroom Haaglanden. 

De woningcorporaties ontwikkelen hun woningen vaak nog op traditionele manieren en ieder voor zich. Vanwege de woningnood en de beperkte bestedingscapaciteit is verandering nodig. In de Bouwstroom kopen woningcorporaties gezamenlijk bestaande conceptwoningen in. De woningen worden vaak (deels) ‘gebouwd’ in een fabriek. Per locatie worden de woningen met een aan de plek aangepaste eigen identiteit en verschijningsvorm geplaatst. “Iedereen die we beelden tonen van hoe zo’n woongebouw eruit kan zien is positief verrast over de kwaliteit en uitstraling”, aldus Lucas de Boer, bestuurlijk trekker van de Bouwstroom Haaglanden. “Deze manier van bouwen is ook qua ruimtelijke kwaliteit meer dan gelijkwaardig aan traditioneel gebouwde woningen.” 

Door gezamenlijk conceptwoningen in te kopen en te bouwen kunnen er meer woningen worden gerealiseerd voor hetzelfde geld. Zo kunnen meer huishoudens van een woning worden voorzien. De deelnemende woningcorporaties willen gezamenlijk 2.000 conceptwoningen realiseren in de periode tot 2028. Het gaat om verschillende woningtypes, zoals appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers. 

Blij

De gemeenten in de regio Haaglanden zijn blij met dit initiatief van de woningcorporaties.