Haagse voetballers van weleer halen in biografie herinneringen op aan Bert Jacobs

Algemeen
In het boek halen onder andere Lex Schoenmaker en Aad de Mos herinneringen op aan hun trainer in de ADO-jeugd.
In het boek halen onder andere Lex Schoenmaker en Aad de Mos herinneringen op aan hun trainer in de ADO-jeugd. (Foto: pr)

Bert Jacobs (1941-1999) was een van de markantste voetbaltrainers die Nederland ooit heeft gekend. Zijn eerste club als trainer was ADO.

De geboren Zandvoorter was een begenadigd trainer met een succesvolle formule: duidelijk zijn, een goede veldbezetting en de poppetjes op de juiste plaats zetten. Spelers gingen voor hem door het vuur en roemen zijn vakmanschap, eerlijkheid en humor. Zo is bondscoach Louis van Gaal lovend over zijn voormalige trainer bij Sparta Rotterdam: “Jacobs was de beste.”

ADO jeugd
De biografie vertelt het verhaal over Jacobs’ jeugd in Zandvoort en over zijn rijke voetbalcarrière. Zijn eerste club als trainer was ADO, waar de jonge, ambitieuze Jacobs het hoogste jeugdelftal onder zijn hoede kreeg. In het seizoen 1964-1965 werd ADO afdelingskampioen en speelden de Hagenaars tegen FC Volendam om de landstitel.

Lex Schoenmaker
Een van de spelers die de jonge trainer onder zijn hoede had, was Lex Schoenmaker. “Ik kan wel zeggen dat Bert mij absoluut heeft geholpen in het betaald voetbal te komen. Zijn trainingen hebben mij veel gebracht.”
Ook Aad de Mos trainde vaak mee met de betaalde jeugd van Jacobs. “Hij had een enorme empathie en nam altijd de tijd voor je. Bovendien maakte hij je echt beter.”

Carrière
Na ADO werd Jacobs trainer bij achtereenvolgens DWS, De Volewijckers, Velox, FC Utrecht, Roda JC, Willem II, Seiko SA (Hongkong), Sparta Rotterdam, Fortuna Sittard, Vitesse, Sporting Gijón (Spanje), RKC, FC Volendam en nogmaals RKC, waar hij ook nog even technisch directeur was. Hierna keerde Jacobs terug naar zijn geliefde Zandvoort, waar hij in 1999 op 58-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker. Nog altijd is Bert Jacobs recordhouder met het hoogste aantal gecoachte Eredivisie-wedstrijden: 741.

Presentatie

De boekpresentatie is zaterdag 26 maart bij SV Zandvoort. Onder anderen Co Adriaanse, Frans Thijssen, Han Berger en diverse andere prominenten uit de voetbalwereld zullen bij de presentatie aanwezig zijn.

Hotseknotsbegoniavoetbal is vanaf 26 maart verkrijgbaar bij alle betere boekhandels en alle online kanalen, waaronder Bol.com en de webshop van uitgever Staantribune Media, tevens uitgever van het populaire voetbaltijdschrift Staantribune, hét magazine over voetbalcultuur.