Twee keer de Matthäus Passion in Amare

Algemeen
Door het gebruik van manshoge poppen in de uitvoering van het Nederlands Blazers Ensemble, komen de personages tot leven
Door het gebruik van manshoge poppen in de uitvoering van het Nederlands Blazers Ensemble, komen de personages tot leven (Foto: Eddy Wenting)

Dit jaar zijn er in april in Amare twee mogelijkheden om De Matthäus Passion te beluisteren. Op zaterdag 2 april wordt het monumentale werk van Johann Sebastian Bach uitgevoerd door het Residentie Bachkoor. Het Nederlands Blazers Ensemble en de poppenspelers van de Duda Paiva Company presenteren op dinsdag 12 april een compleet nieuwe uitvoering van de Matthäus-Passion, met dans en poppenspel.

Het Residentie Bachkoor viert in 2022 zijn 150-jarig bestaan. De Matthäus Passion mag in dit jubileumjaar niet ontbreken. Twee jaar lang konden de zangers hun geliefde stuk niet zingen vanwege de coronapandemie. Op zaterdag 2 april is het eindelijk weer zover. Het Residentie Bachkoor voert die dag het monumentale werk van Johann Sebastian Bach uit in Amare. 

De Matthäus Passion vertelt over de laatste dagen van Jezus. Bach sleept met zijn muziek het publiek mee in het passieverhaal vol verraad, veroordeling en liefde. 

Jarenlange traditie

De uitvoering van muziekstuk is voor het Residentie Bachkoor een jarenlange traditie. Dirigent Jos Vermunt heeft dit jaar de muzikale leiding. Hij viert zijn 25-jarige jubileum bij het Residentie Bachkoor. “Ik kijk erg uit naar dit concert. Een jubileumjaar zonder de Matthäus Passion is natuurlijk ondenkbaar. De grote emoties die Bach in deze muziek tot uitdrukking brengt, kennen we allemaal, of je nu gelovig bent of niet. Deze uitvoering is voor ons extra bijzonder omdat het zo lang nauwelijks mogelijk is geweest om op het podium te staan.”
Het Residentie Bachkoor voert de Matthäus Passion uit met het Residentie Bachorkest, het Ars Musica Meisjeskoor en solisten Nikkie Treurniet, Luciana Mancini, André Pérez Muiño en Marc Pantus. Clemens Löschman is te horen als evangelist en Jelle Draijer als Christus. Aanvang 19.30 uur. kaartverkoop via Amare.nl

Poppenspelers

Het Nederlands Blazers Ensemble en de poppenspelers van de Duda Paiva Company presenteren dinsdag 12 april in Amare een compleet nieuwe uitvoering van de Matthäus-Passion. In deze ingekorte, interdisciplinaire voorstelling van Bachs meesterwerk worden muziek, dans en poppenspel samengesmeed tot een theatrale voorstelling. De uitvoering is in handen van een topcast, met internationale stersopraan Claron McFadden, bariton Rick Zwart en het Nederlands Blazers Ensemble. De voorstelling wordt gemaakt in nauwe samenwerking met lokale koren. Voor Den Haag zijn dat het Kamerkoor Lux en het Leiderdorps Kamerkoor.
De bewerking past in een traditie van eigentijdse vertalingen door het Nederlands Blazers Ensemble: eerder waagde artistiek leider Bart Schneemann zich aan ‘heilige huisjes’ als Mozarts Requiem, Figaro en Don Giovanni, Haydns grote oratoria, Mahlers Lied von der Erde en Symmetries van John Adams. Voor het ‘heilige der heiligen’ de Matthäus-Passion slaat het Nederlands Blazers Ensemble voor de tweede keer de handen in elkaar met poppentovenaar Duda Paiva, met wie het in 2018 het zeer bejubelde The Fairy Queen maakte. De jonge componist Arjan Linker (2000) is gevraagd dit ‘opus magnum’ van Bach te arrangeren.

Tijdloos verhaal

In hun interpretatie van de Matthäus-Passion leggen Schneemann en Paiva de nadruk op de universele kant van het verhaal, namelijk dat van een visionaire man die ziet dat het de verkeerde kant opgaat met de wereld, maar niet begrepen wordt. Het onrecht en de lafheid die hij tegenkomt, beantwoordt hij met liefde en door de verbinding aan te gaan. Hiermee transformeren de makers deze christelijke tragedie tot een tijdloos verhaal met universele zeggingskracht.

Ook in de vorm wijkt deze Matthäus-Passion af van reguliere uitvoeringen. Dankzij de inzet van de manshoge poppen van de Duda Paiva Company komen de personages tot leven en worden ze echte mensen waarmee het publiek zich kan identificeren. Lokale koren leveren - in de vorm van bekende aria’s als Erbarme dich - commentaar op de gevoelens die een bepaalde gebeurtenis in de tekst oproepen.
“De voorstelling past binnen mijn streven om grote onderwerpen op een onconventionele manier aan te pakken. We gaan de Matthäus-Passion dan ook compleet op zijn kop zetten, uiteraard met respect voor het diepmenselijke verhaal en de schitterende muziek van Bach”, zegt artistiek leider Bart Schneemann. De voorstelling duurt ongeveer 70 minuten.

Aanvang om 20.00 uur, tickets zijn te koop via de website www.amare.nl 

De uitvoering van muziekstuk is voor het Residentie Bachkoor een jarenlange traditie.