Gemeente Den Haag pakt regierol bij aanleg snel internet in de wijken

Algemeen
V.l.n.r.  Søren Abildgaard CEO T-Mobile, wethouder Buitenruimte Hilbert Bredemeijer, Jordi Nieuwenhuis Board Member Open Dutch Fiber, Joost Steltenpool algemeen directeur KPN Netwerk
V.l.n.r. Søren Abildgaard CEO T-Mobile, wethouder Buitenruimte Hilbert Bredemeijer, Jordi Nieuwenhuis Board Member Open Dutch Fiber, Joost Steltenpool algemeen directeur KPN Netwerk (Foto: pr)

KPN en Open Dutch Fiber/T-Mobile willen alle Haagse woningen zo snel mogelijk aansluiten op glasvezel. De verwachting is dat in de tweede helft van 2023 de snelle internetverbinding overal in Den Haag beschikbaar is. Om ervoor te zorgen dat de aanleg van glasvezel zonder al te veel overlast gebeurt, heeft de gemeente Den Haag afspraken met de telecombedrijven gemaakt. 

De gemeente heeft een coördinerende rol om de aanleg te verspreiden over de stad. Zo moet worden voorkomen dat telecompartijen elkaar in de weg zitten. Dit is vastgelegd in een overeenkomst tussen de gemeente Den Haag en de telecombedrijven KPN en Open Dutch Fiber/T-Mobile.

Overlast beperken

De afspraak is dat er in eerste instantie alleen glasvezel wordt aangelegd in wijken waar nog geen glasvezelnetwerk aanwezig is. Volgens wethouder Saskia Bruines (economie) is Den Haag de eerste stad in Nederland die op deze manier meer sturing geeft aan de uitrol van glasvezel. Volgens wethouder Hilbert Bredemeijer (onder andere buitenruimte)  profiteren inwoners en bedrijven in Den Haag van de ‘unieke’ afspraken. “De uitrol van glasvezel brengt niet alleen supersnel internet, maar met deze aanpak wordt ook de overlast van de werkzaamheden voor de inwoners zoveel mogelijk beperkt.”

Jordi Nieuwenhuis van Open Dutch Fiber is blij met de samenwerking: “Het is goed dat de gemeente het voortouw heeft genomen om afspraken te maken over de aanleg van het glasvezelnetwerk.”

Open Dutch Fiber begint samen met T-Mobile dit jaar met de aanleg van glasvezel in de wijken Leyenburg, Rustenburg, Oostbroek, Transvaalkwartier, Duinoord, Zeeheldenkwartier, Stationsbuurt, Spoorwijk, Groente- en Fruitmarkt en delen van Moerwijk, Regentessekwartier, Centrum, Schilderswijk en Laakkwartier. 

Søren Abildgaard, CEO T-Mobile Nederland, is trots op de overeenkomst met de gemeente. “De hofstad neemt hierin een voortrekkersrol. Het proces van de uitrol van glasvezel in Den Haag wordt met deze overeenkomst aanzienlijk versneld.”
Ook KPN tenslotte is blij met de regierol die de gemeente met dit Haagse convenant op zich neemt. Joost Steltenpool, algemeen directeur KPN Netwerk: “Hierdoor verloopt de uitrol  voor inwoners en glasvezelpartijen voorspelbaar. Het komende jaar zal KPN starten met de uitrol van glasvezel in Bouwlust en Vrederust, Scheveningen en delen van Moerwijk, Archipelbuurt, Willemspark, Leyenburg, Centrum, Laak en Leidschenveen. Het gaat in totaal om 84.000 adressen.”