Gemeente Den Haag lanceert actieplan voor beter schooladvies

Algemeen
Afbeelding
(Foto: pixabay)

Uit onderzoek blijkt dat niet iedere leerling uit groep 8 het schooladvies krijgt dat bij hem of haar past. Om hier iets aan te doen lanceert de gemeente Den Haag een actieplan.

Gemiddeld krijgen kinderen van hoogopgeleide ouders een schooladvies dat 1,5 niveau hoger ligt dan kinderen van laagopgeleide ouders.
De Haagse onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer vindt het belangrijk dat leerlingen een schooladvies krijgen dat bij ze past. ‘‘De gemeente Den Haag wil dat alle leerlingen dezelfde kans maken om op de school van hun voorkeur terecht te komen, dat selectie- en adviesprocedures zorgvuldig zijn en dat er in het onderwijs geen drempels bestaan die gelijke kansen belemmeren.’’

Gedragsrichtlijn

De acties uit het plan van de gemeente zijn er op gericht om de bewustwording te vergroten en de kansenongelijkheid te verkleinen. Zo komt er bijvoorbeeld een gedragsrichtlijn voor diegenen die professioneel betrokken zijn bij het opstellen van een schooladvies. Het gebruik daarvan wordt bekrachtigd in een convenant die de Haagse schoolbesturen en de gemeente ondertekenen. De communicatie naar ouders over hun rol bij het schooladvies en de keuze voor een vervolgopleiding wordt geïntensiveerd. Schoolmaatschappelijk werkers hebben vanaf 2022 extra uren beschikbaar om ouders te ondersteunen bij het schooladvies. 

Jaarlijks onderzoek

Ook wordt het jaarlijkse onderzoek naar schooladviezen en -loopbanen uitgebreid met meerdere analyses. Hierdoor zijn trends beter zichtbaar en kunnen goede voorbeelden als inspiratie worden gebruikt door Haagse basisscholen.