Haagse Stadspenning voor dirigent Jos Vermunt

Algemeen
Locoburgemeester Saskia Bruines overhandigt de stadspenning aan dirigent Jos Vermunt
Locoburgemeester Saskia Bruines overhandigt de stadspenning aan dirigent Jos Vermunt (Foto: De Schaapjesfabriek)

Dirigent Jos Vermunt heeft onlangs de Stadspenning van de gemeente Den Haag ontvangen voor zijn grote bijdrage aan het muziekleven in Den Haag. Locoburgemeester Saskia Bruines overhandigde hem de onderscheiding voorafgaand aan de Matthäus-Passion in concertzaal Amare. Met dit concert vierde Vermunt zijn 25-jarige jubileum als dirigent van het Residentie Bachkoor (RBK).

Vermunt leidt de Haagse muziekgezelschappen het Residentie Bachkoor, Residentie Kamerkoor en Residentie Bachorkest en is docent aan het Koninklijk Conservatorium. Ook de maandelijkse cantatediensten in de Kloosterkerk staan onder zijn leiding. 

Geduld

De locoburgemeester memoreerde dat zijn uitvoeringen voor veel mensen grote bron van vreugde, ontspanning, inspiratie en troost zijn. “Koorleden en orkestleden roemen uw gevoel voor humor, uw geduld en uw kritisch-opbouwende benadering tijdens repetities”, aldus de locoburgemeester. “Bij de uitvoeringen gebeurt er dan steevast iets magisch. In opperste concentratie en op basis van wederzijds vertrouwen laat u de koorleden boven zichzelf uit stijgen. Met als resultaat dat publiek én uitvoerenden in vervoering raken. Uit het hart, tot het hart.”

Jubileumconcert

Het Residentie Bachkoor viert dit jaar zijn 150-ste verjaardag. Op 11 juni geeft het RBK in Amare een feestelijk jubileumconcert in de geest van de beroemde ‘last night’ van de BBC Proms. Het koor werkt hiervoor samen met het Residentie Orkest, zangeres Maria Fiselier en Pat Smith, nachtburgemeester en zanger van de Haagse band Splendid. Dit concert is het sluitstuk van een groots Haags korenproject, ‘Den Haag Zingt’. Meer informatie via https://www.bachensembles.nl/concerten/