‘Haags kind in de Tweede Wereldoorlog’ in Filmhuis Den Haag

Algemeen
Afbeelding
(Foto: pr )

‘Negen ouderen die als Haags kind de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, vertellen samen het complete verhaal van Den Haag in de oorlog. In de documentaire vertellen zij over hun ervaringen als kind in die moeilijke tijd, de angst en spanning die zij voelden bij zichzelf en ook bij hun ouders.

Zo is er het verhaal van Hanneke uit de Vruchtenbuurt die als meisje een Jodenster op moest en gedwongen was zonder ouders onder te duiken. Arie uit Duinoord zag Duitse parachutisten landen in zijn straat. Catharina verloor drie broers omdat zij op een mijn voeren bij Scheveningen. Charles zag zijn Joodse klasgenootje opgehaald worden door de Duitsers, Jo uit de Schilderswijk had vreselijke hongersnood, Bram verloor zijn ouders in de oorlog. Toos zag dode mensen op straat liggen en de tienjarige Henk uit het Valkenboskwartier zag vrouwen kaalgeschoren worden. De negen kinderen vertellen ook wat de oorlog heeft betekend voor de rest van hun leven.
De grote gebeurtenissen van Den Haag in de Tweede Wereldoorlog komen in deze documentaire aan de orde. Zo gaat het over de binnenkomst van de Duitsers in Den Haag, de Jodenvervolging, de gedwongen evacuatie uit de kustgebieden van veel Hagenaars, de bombardementen op het Bezuidenhout, de hongerwinter, de V1 en V2 raketten van de Duitsers en de bevrijding.
De documentaire ‘Haags kind in de Tweede Wereldoorlog’ bevat bijzondere en soms schokkende archiefbeelden. Voor het eerst zijn filmbeelden van Den Haag in oorlogstijd ingekleurd.

De documentaire duurt 88 minuten en is vanaf 21 april 2022 te zien in het Filmhuis Den Haag.