Stadspenning voor onvermoeibare zwemjuf Yvonne Miltenburg

Algemeen
Yvonne Miltenburg met de stadspenning en de bijbehorende oorkonde
Yvonne Miltenburg met de stadspenning en de bijbehorende oorkonde (Foto: Albert Miltenburg)

Sinds 1965 geeft ze zwemles en op duizenden diploma’s prijkt haar handtekening. Voor haar enorme bijdrage aan het zwemonderwijs in Den Haag ontving de 72-jarige Yvonne Miltenburg verleden week in het wijkgebouw aan de Escamplaan uit handen van stadsdeeldirecteur Harm Benthem de stadspenning en bijbehorende oorkonde. 


Miltenburg begon destijds bij SML-Zwemmen (Sport Maakt Lenig). Eerst als hulpinstructrice, lager haalde ze haar volledige bevoegdheid.  ”Ik was 16 jaar oud toen ik begon. Mijn moeder vertelde me dat ze mensen vroegen om zwemles te geven. Dat ben ik toen gaan doen.” De vereniging maakte indertijd gebruik van zwembad De Wervel in Rijswijk en het enkele jaren later geopende en inmiddels gesloopte Haagse zwembad Morgenstond aan de Loevesteinlaan. 

Verantwoordelijkheid ouders

Miltenburg zag het zwemonderwijs in de loop der jaren flink veranderen. “Tegenwoordig zijn er veel meer materialen die je bij de lessen kan gebruiken en de eisen van het zwemdiploma zijn heel anders.” Ze vindt het jammer dat schoolzwemmen niet meer vanzelfsprekend is. “Zelf heb ik in de Waterthor nog les aan scholen gegeven. De kinderen vonden het altijd een leuke onderbreking van de schooldag.” Wel vindt ze dat het vergaren van zwemvaardigheid ook wel de verantwoordelijkheid van de ouders zelf is.

Begeleiden vrijwilligers

Naast het geven van zwemles vervulde Miltenburg veel neventaken voor het zwemonderwijs bij meerdere verenigingen. Zo raakte ze als lid van de examencommissie betrokken bij het toezicht op het diplomazwemmen. Op duizenden zwemdiploma’s staat daarom haar handtekening. Ook speelde ze lange tijd een actieve rol bij het opleiden en begeleiden van vrijwilligers die eveneens les willen geven en is ze nog altijd voorzitter van de technische commissie van SML-Zwemmen. Bij andere organisaties zoals de Zwemclub Residentie en de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade gaf ze ook zwemonderwijs. In het inmiddels gesloten bad van woonzorgcentrum Steenvoorde in Rijswijk verzorgde ze daarnaast zwemuurtjes voor ouderen.

En dat laatste doet ze nog steeds in zwembad Escamphof aan de Escamplaan.  ”Zo lang het kan, blijf ik het doen. Stil zitten kan altijd nog”, besluit ze.