Japanse Tuin blijft dicht door broedende sperwer

Algemeen
De Japanse Tuin is  in oktober weer open voor publiek.
De Japanse Tuin is in oktober weer open voor publiek. (Foto: gemeente Den Haag)

Ondanks eerdere berichten over de opening, blijft de Japanse Tuin dit voorjaar toch dicht voor bezoekers, meldt de website www.hethaagsegroen.nl. In de tuin blijkt een sperwer te broeden. Deze vogel komt weinig meer voor in Nederland en is beschermd door de Wet natuurbescherming. Een bezoek aan de Japanse Tuin moet dus even wachten tot dit najaar.

Remco Bouchier is groenbeheerder bij de gemeente Den Haag en ook verantwoordelijk voor het beheer van de Japanse Tuin. Een oplettende voorbijganger meldde hem kort geleden dat een sperwer een nest had gemaakt in een conifeer in de Japanse Tuin. De sperwer is een beschermde vogelsoort.
“Dit beestje moet in alle rust kunnen broeden. De sperwer heeft z’n nest helaas op een vrij lage plek gebouwd. Als we toch bezoekers in de tuin zouden toelaten dan is het risico te groot dat de broedende sperwer verstoord wordt en daarmee de kans op broedsucces sterk afneemt”, zegt Remco. “Zo zie je maar… De natuur laat zich niet sturen!”
Het is best bijzonder dat een sperwer op deze plek, zo midden in de stad, een nest bouwt. Remco en de Vogelbescherming roepen vogelliefhebbers dan ook op om uit de buurt te blijven van de Japanse Tuin. “Ook andere bezoekers van Clingendael vragen we om een beetje rustig te zijn als ze in de buurt van de Japanse Tuin zijn. Gun de sperwer rust. Het zou zo mooi zijn als er straks jongen uit het nest voortkomen”, aldus Remco.
Medio oktober is de Japanse tuin weer open.