Ritje maken in de Blauwe Tram of een PCC? Het kan op Koningsdag in Den Haag

Algemeen
De historische tram 265 uit 1920 rijdt op Koningsdag ritten door de binnenstad.
De historische tram 265 uit 1920 rijdt op Koningsdag ritten door de binnenstad. (Foto: HOVM)

Heb je altijd al een rit willen maken met een historische tram die soms al meer dan honderd jaar oud is? Dat kan op Koningsdag 27 april. Die dag verzorgt het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) en de Tramweg-Stichting (TS) met zes historische trams ritten door de feestelijke binnenstad.

De trams rijden tussen 11.00 en 17.00 uur elke tien minuten tussen het Statenkwartier en het Centraal Station. In- en uitstappen kan bij de haltes Van Boetzelaerlaan, Frederik Hendriklaan, Kneuterdijk, Centrum (alleen in de richting van het Spui) en Centraal Station (alleen in de richting van Statenkwartier). De route voert via Scheveningseweg / Eisenhowerlaan. De instaphalte bij het Centraal Station is perron E (lijn 16 richting Statenkwartier).

Blauwe Trams
De ritten worden gemaakt met zes juweeltjes uit de historische collecties van het HOVM en de TS: twee Blauwe Trams uit 1911 en 1913 (A106 en A327), twee Haagse stadsmotorwagens uit de jaren twintig (77 en 265) en twee PCC-trams uit de jaren vijftig en zestig (1022 en 1210).
Kaartjes voor de ritten zijn verkrijgbaar bij het instappen in de historische trams en kunnen alleen worden betaald met PIN of creditcard (dus niet contant).

Twee soorten kaartjes 

Er zijn twee soorten kaartjes: Een enkele rit (3 euro volwassenen; 1,50 voor kinderen t/m 12 jaar): maximaal geldig tot het volgende eindpunt (Statenkwartier of Centraal Station). Een retour (5 euro volwassenen; 2,50 voor kinderen t/m 12 jaar): geldig voor een gehele rondrit, of voor twee halve ritten (tussentijds uitstappen is toegestaan).

Dienstregeling
De exacte dienstregeling wordt enkele dagen voor Koningsdag bekend gemaakt. Meer informatie over de ritten en de deelnemende organisaties is te vinden op de website van het HOVM, https://hovm.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding