Piet van Haaster is een bekend gezicht in Den Haag, vooral door zijn winkel aan de Broekslootkade 6.
Piet van Haaster is een bekend gezicht in Den Haag, vooral door zijn winkel aan de Broekslootkade 6. (Foto: Privébezit)

Frank Henning fietst meer dan 450 kilometer voor Rijswijker Piet van Haaster

21 apr, 21:33 Algemeen

Een fietstocht van 450 kilometer naar Rijswijk en weer terug, in twee dagen tijd.  Makkelijk wordt het niet, maar Frank Henning (28) wil dit doen. Als eerbetoon aan Piet van Haaster (88), de opa van zijn vriendin, die aan Alzheimer lijdt.

Een opa om naar op te kijken. Zo kun je Piet van Haaster wel omschrijven. Veel mensen in Den Haag en Rijswijk herkennen hem op straat; hij was zeventig jaar lang actief bij Vredenburch en runde zijn winkel aan de Broekslootkade 6 in Den Haag. Ook zong hij jarenlang bij de Bonifatiuskerk.

Piet houdt nog steeds van zingen, maar kan niet meer deelnemen aan het koor. Door de Alzheimer gaat het gewoonweg niet. De vriend van zijn kleindochter, Frank Henning, ziet de impact van deze veelvoorkomende ziekte op zijn schoonfamilie. “Laatst herkende hij zijn eigen dochter niet meer. Dat was heel moeilijk.” Zelf woont Frank in Westervoort, in de buurt van Arnhem, maar komt hij geregeld in Rijswijk met zijn vriendin Florianne. “Florianne heeft een bijzondere band met haar opa. Piet kwam altijd bij hen thuis. Hij was een beetje haar steun en toeverlaat.”


Frank doet dit voor zijn vriendin Florianne, met wie hij bijna drie jaar samen is - Privébezit

De cijfers liegen er niet om: één op de vijf mensen krijgt dementie. Het is op dit moment doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Het goede nieuws is dat dementie gestopt kan worden, maar daar is wel geld voor nodig. Daarom fietst Frank in het weekend van 30 april van Westervoort naar Rijswijk en weer terug. De route is inmiddels bekend en beslaat 450 kilometer. Makkelijk wordt dat niet. Naast zijn baan als grafisch afwerker en drukke sociaal leven heeft Frank dan ook vrij intensief getraind de afgelopen maanden.

Je krijgt ze niet cadeau, jongen

Dat Piet van Haaster zo sportief was, inspireert hem. Zelf houdt Frank ook van sporten. “Vorig jaar fietste ik de Elfstedentocht, 240 km. Ik kwam net binnen en videobelde met mijn vriendin, die toen bij haar opa was. Zij gaf de telefoon door aan Piet. Ik zei: ‘Piet, ik heb de Elfstedentocht gefietst.’ Piet zei: ‘Ik heb hem geschaatst.’ Hij was vergeten dat we samen zijn boeken hadden bekeken. Ik zei: ‘De eerste 80 kilometer had ik wind tegen en zat ik er al doorheen’, waarop Piet relativeerde: ‘Je krijgt ze niet cadeau, jongen.’ Dat was zo’n grote inspiratie voor me.”

Ik fiets naar je opa toe

Juist het feit dat Piet altijd zo actief was, maakt het zo lastig dat hij nu zoveel niet meer kan. Tot zijn 83ste trainde hij de jeugd bij Vredenburch, om maar een voorbeeld te noemen. Nu loopt hij met een rollator. Florianne leeft met haar opa mee. Frank steunt haar zoveel mogelijk. Toen hij zijn sportfiets had gekocht, beloofde hij haar: “Ik fiets naar je opa toe als het weer lekker weer wordt.” Afgelopen winter bedacht hij dat het om best een lange afstand ging. “Dus toen dacht ik: laat ik er dan een actie voor het Alzheimer Fonds van maken.”

Geld nodig

“Het Alzheimer Fonds zegt dat ze binnen nu en vijf jaar verwachten dat er een doorbraak komt in medicatie voor Alzheimer”, aldus Frank. Hij streeft ernaar 1000 euro op te halen met zijn actie, maar meer is natuurlijk altijd beter.

Zaterdag 30 april wordt de dag waarop hij in het holst van de vroege ochtend vertrekt. De route zal 12 à 13 uur kosten, schat Frank in. Hij fietst niet in één rechte lijn, maar via omwegen. “Je moet de afstand respecteren. Dan komt het wel goed.”

In Rijswijk bezoekt hij Piet, en blijft in de buurt overnachten. Op de tweede dag fietst hij weer terug, met omwegen zo’n 14 à 15 uur. Hij fietst alles in zijn eentje. Iedereen kan hem volgen op Instagram.

Doodsoorzaak nummer 1

Wat hij leuk vindt aan fietsen: “Je hebt heel veel tijd. Ik ga vaak wel vijf of zes uurtjes fietsen. Dan komen er allerlei gedachten. Zeker als je moe wordt, dan wordt het een beetje zwaar en word je geconfronteerd met jezelf. Je leert niet op te geven.”

Vanaf 5 euro

Steun Franks actie voor het Alzheimer Fonds via: https://sportieveacties.inactievooralzheimer.nl/actie/frank-henning/donateurs. Of scan de QR-code hieronder. Doneren kan al vanaf 5 euro.

Doneren kan door deze QR-code te scannen, al vanaf 5 euro.
Afbeelding
P.C. Hooft-prijs 2022 in Den Haag uitgereikt aan Arnon Grunberg Algemeen 20 mei, 11:17
Afbeelding
Dit jaar weer geen vuurwerkfestival op Scheveningen Algemeen 20 mei, 09:35
Afbeelding
AWP: “In vier jaar tijd heeft Delfland geen rivierkreeft gevangen” Algemeen 19 mei, 13:25
Afbeelding
Aantal WW-uitkeringen ongekend laag in Haaglanden, grote tekorten in ICT Algemeen 19 mei, 11:08
Afbeelding
Ravage na aanrijding op de Erasmusweg Algemeen 19 mei, 10:20
Afbeelding
Staking bij HTM, donderdag 2 juni geen trams en bussen Algemeen 19 mei, 08:57
Afbeelding
Varend Corso wordt nieuwe Haagse traditie Algemeen 19 mei, 08:23
Afbeelding
Hart voor Den Haag pleit na sluiting slager Beijk wéér voor nadeelcompensatie ondernemers Algemeen 18 mei, 09:49
Afbeelding
Den Haag deelt regenboogvlaggen uit bij Huygenspark Algemeen 17 mei, 09:43
Afbeelding
Deze manege in Den Haag is verbouwd zonder uitstoot van stikstof! Algemeen 17 mei, 08:04
Afbeelding
Wethouder Bredemeijer opent Diamant Oekraïneschool in Den Haag Algemeen 17 mei, 07:37
Afbeelding
Eerste editie Haags Stadmakersfestival smaakt naar meer Algemeen 16 mei, 16:43
Afbeelding
Moska Maqsoodi wint Haagse Kartiniprijs 2022 Algemeen 16 mei, 10:10
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Den Haag

Op Rodi Den Haag volg je het laatste nieuws uit Den Haag. Rodi Den Haag informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Den Haag

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Haag in je mailbox.