Piet van Haaster is een bekend gezicht in Den Haag, vooral door zijn winkel aan de Broekslootkade 6.
Piet van Haaster is een bekend gezicht in Den Haag, vooral door zijn winkel aan de Broekslootkade 6. (Foto: Privébezit)

Frank Henning fietst meer dan 450 kilometer voor Rijswijker Piet van Haaster

Algemeen

Een fietstocht van 450 kilometer naar Rijswijk en weer terug, in twee dagen tijd.  Makkelijk wordt het niet, maar Frank Henning (28) wil dit doen. Als eerbetoon aan Piet van Haaster (88), de opa van zijn vriendin, die aan Alzheimer lijdt.

Een opa om naar op te kijken. Zo kun je Piet van Haaster wel omschrijven. Veel mensen in Den Haag en Rijswijk herkennen hem op straat; hij was zeventig jaar lang actief bij Vredenburch en runde zijn winkel aan de Broekslootkade 6 in Den Haag. Ook zong hij jarenlang bij de Bonifatiuskerk.

Piet houdt nog steeds van zingen, maar kan niet meer deelnemen aan het koor. Door de Alzheimer gaat het gewoonweg niet. De vriend van zijn kleindochter, Frank Henning, ziet de impact van deze veelvoorkomende ziekte op zijn schoonfamilie. “Laatst herkende hij zijn eigen dochter niet meer. Dat was heel moeilijk.” Zelf woont Frank in Westervoort, in de buurt van Arnhem, maar komt hij geregeld in Rijswijk met zijn vriendin Florianne. “Florianne heeft een bijzondere band met haar opa. Piet kwam altijd bij hen thuis. Hij was een beetje haar steun en toeverlaat.”


Frank doet dit voor zijn vriendin Florianne, met wie hij bijna drie jaar samen is - Privébezit

De cijfers liegen er niet om: één op de vijf mensen krijgt dementie. Het is op dit moment doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Het goede nieuws is dat dementie gestopt kan worden, maar daar is wel geld voor nodig. Daarom fietst Frank in het weekend van 30 april van Westervoort naar Rijswijk en weer terug. De route is inmiddels bekend en beslaat 450 kilometer. Makkelijk wordt dat niet. Naast zijn baan als grafisch afwerker en drukke sociaal leven heeft Frank dan ook vrij intensief getraind de afgelopen maanden.

Je krijgt ze niet cadeau, jongen

Dat Piet van Haaster zo sportief was, inspireert hem. Zelf houdt Frank ook van sporten. “Vorig jaar fietste ik de Elfstedentocht, 240 km. Ik kwam net binnen en videobelde met mijn vriendin, die toen bij haar opa was. Zij gaf de telefoon door aan Piet. Ik zei: ‘Piet, ik heb de Elfstedentocht gefietst.’ Piet zei: ‘Ik heb hem geschaatst.’ Hij was vergeten dat we samen zijn boeken hadden bekeken. Ik zei: ‘De eerste 80 kilometer had ik wind tegen en zat ik er al doorheen’, waarop Piet relativeerde: ‘Je krijgt ze niet cadeau, jongen.’ Dat was zo’n grote inspiratie voor me.”

Ik fiets naar je opa toe

Juist het feit dat Piet altijd zo actief was, maakt het zo lastig dat hij nu zoveel niet meer kan. Tot zijn 83ste trainde hij de jeugd bij Vredenburch, om maar een voorbeeld te noemen. Nu loopt hij met een rollator. Florianne leeft met haar opa mee. Frank steunt haar zoveel mogelijk. Toen hij zijn sportfiets had gekocht, beloofde hij haar: “Ik fiets naar je opa toe als het weer lekker weer wordt.” Afgelopen winter bedacht hij dat het om best een lange afstand ging. “Dus toen dacht ik: laat ik er dan een actie voor het Alzheimer Fonds van maken.”

Geld nodig

“Het Alzheimer Fonds zegt dat ze binnen nu en vijf jaar verwachten dat er een doorbraak komt in medicatie voor Alzheimer”, aldus Frank. Hij streeft ernaar 1000 euro op te halen met zijn actie, maar meer is natuurlijk altijd beter.

Zaterdag 30 april wordt de dag waarop hij in het holst van de vroege ochtend vertrekt. De route zal 12 à 13 uur kosten, schat Frank in. Hij fietst niet in één rechte lijn, maar via omwegen. “Je moet de afstand respecteren. Dan komt het wel goed.”

In Rijswijk bezoekt hij Piet, en blijft in de buurt overnachten. Op de tweede dag fietst hij weer terug, met omwegen zo’n 14 à 15 uur. Hij fietst alles in zijn eentje. Iedereen kan hem volgen op Instagram.

Doodsoorzaak nummer 1

Wat hij leuk vindt aan fietsen: “Je hebt heel veel tijd. Ik ga vaak wel vijf of zes uurtjes fietsen. Dan komen er allerlei gedachten. Zeker als je moe wordt, dan wordt het een beetje zwaar en word je geconfronteerd met jezelf. Je leert niet op te geven.”

Vanaf 5 euro

Steun Franks actie voor het Alzheimer Fonds via: https://sportieveacties.inactievooralzheimer.nl/actie/frank-henning/donateurs. Of scan de QR-code hieronder. Doneren kan al vanaf 5 euro.

Doneren kan door deze QR-code te scannen, al vanaf 5 euro.
Afbeelding
Utrechtsebaan gaat komend weekend weer volledig open Algemeen 23 jun, 08:48
Afbeelding
Huisartsen voeren op 1 juli actie op het Malieveld in Den Haag Algemeen 23 jun, 08:26
Afbeelding
Wie heeft voor meester Aad de missende klassenfoto? Algemeen 22 jun, 14:10
Afbeelding
Kinderen die jarig zijn op 23 juni mogen gratis naar Legoland op de boulevard Algemeen 21 jun, 14:54
Afbeelding
Komt dat zien! Zonnevlinder van 13 meter strijkt zaterdag neer op boulevard van Scheveningen Algemeen 21 jun, 14:26
Afbeelding
500 yogabeoefenaars in Atrium tijdens viering van de achtste Internationale Yoga Day Algemeen 21 jun, 09:07
Afbeelding
Haagse jongeren kunnen 250 euro vakantiegeld winnen Algemeen 20 jun, 16:31
Afbeelding
Cultuurgebouw Amare ontvangt certificaten vanwege goede toegankelijkheid en duurzaamheid Algemeen 20 jun, 13:48
Afbeelding
The Ocean Race doet over krap een jaar Den Haag weer aan Algemeen 19 jun, 09:20
Afbeelding
30-jarige fietser zwaargewond na aanrijding; Politie zoekt getuigen Algemeen 18 jun, 13:08
Afbeelding
Zwaargewonde bij steekpartij op Regentesselaan in Den Haag Algemeen 18 jun, 03:15
Afbeelding
Met ov, (deel-)fiets of (deel-)scooter naar Scheveningen of Kijkduin Algemeen 17 jun, 11:08
Afbeelding
Haagse ouderen onderschatten volgens onderzoek risico’s van hittegolven Algemeen 17 jun, 09:09
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Den Haag

Op Rodi Den Haag volg je het laatste nieuws uit Den Haag. Rodi Den Haag informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Den Haag

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Haag in je mailbox.