Bert Alers wint Die Haghe-prijs

Algemeen
Winnaar Bert Alers met juryvoorzitter Ellen van der Waerde en Henk Grootveld, de voorzitter van Die Haghe.
Winnaar Bert Alers met juryvoorzitter Ellen van der Waerde en Henk Grootveld, de voorzitter van Die Haghe. (Foto: Hans Zwaansdijk)

Bert Alers wint Die Haghe-prijs

Het boek ‘Van water naar theater. De Regentes. Geschiedenis van een Haagse Bad- en zweminrichting’ van Bert Alers is de winnaar van de tweejaarlijkse Die Haghe prijs. Op zaterdag 23 april heeft een jury onder leiding van de directeur van het Gemeentearchief, Ellen van der Waerden, de prijs uitgereikt in de Oude Kerk in Scheveningen. 

Uit een lijst van publicaties die verschenen in het tweede deel van 2018, heel 2019 en heel 2020 heeft de jury een keuze gemaakt voor een longlist van 9 boeken. De drie genomineerden zijn uit deze longlist geselecteerd. De andere genomineerden waren: ‘Nooit gebouwd Den Haag’ geschreven door Lex van Tilborg en ‘Verzetsheldin met schilderkist. Het leven van Ru Paré’ van Wim Willems.
In ‘Van water naar theater. De Regentes. Geschiedenis van een Haagse Bad- en zweminrichting’ zet Bert Alers uiteen wat de geschiedenis van het overdekte zwembad is en hoe het zwembad een tweede leven als theater kreeg.
Deze prijs van de Geschiedkundige Vereniging Die Haghe die eenmaal per twee jaar uitlooft, beloont het beste boek over de geschiedenis van Den Haag. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro. Als gevolg van de Coronapandemie is de uitreiking van de prijs enkele malen uitgesteld. De prijs is een aanmoediging voor derden om over de geschiedenis van Den Haag te schrijven. De prijs sluit aan bij de doelstelling van Die Haghe om de kennis van en de belangstelling voor de geschiedenis van Den Haag te bevorderen onder de inwoners van de stad.
De keuze is gemaakt door een onafhankelijke jury, met daarin onder andere Ellen van der Waerden (voorzitter) en directeur van het Gemeentearchief), Henriette van Aartsen-Warsen.