Zwemmen in de plas van Madestein Zuidzijde wordt afgeraden

Algemeen
Afbeelding
(Foto: stock)

Het zwemwaterseizoen 2022 is zondag 1 mei begonnen. Dat betekent dat de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) vanaf dat moment de zwemwaterkwaliteit van de officiële zwemwaterlocaties controleert.

In en om het Westland zijn vijf locaties waar het zwemwater wordt gecontroleerd: het Prinsenbos in Naaldwijk, de Wollebrand in Honselersdijk en de plassen bij Madestein (Zuidzijde, Noordzijde en Loosduinen) net over de grens met Den Haag.
Voor twee van deze locaties, de Wollebrand en de plassen Madestein Zuidzijde, geldt dit hele seizoen - dus tot 1 oktober - een negatief zwemadvies omdat de kwaliteit van het water door de Omgevingsdienst als ‘slecht’ is beoordeeld.

Risico

Deze classificatie wordt bepaald aan de hand van de uitkomsten van de zwemwateranalyses van de afgelopen vier jaar en kan variëren van uitstekend tot slecht. De kwaliteitsklasse zegt iets over de gemiddelde waterkwaliteit van de voorafgaande vier jaar. De kwaliteitsklasse zegt iets over het risico van gezondheidsklachten, bijvoorbeeld huid-, maag- of darmklachten. Bij ‘slecht’ is die kans zo groot dat een permanent negatief zwemadvies wordt afgegeven.

Controles

De zwemwaterkwaliteit wordt gedurende het badseizoen gecontroleerd. Als uit de controle blijkt dat de zwemwaterkwaliteit niet in orde is, wordt dat aangegeven op de blauwe informatieborden. Deze borden staan bij alle officiële zwemwaterlocaties.

Informatie

Algemene en actuele informatie over zwemwaterlocaties in Nederland kunt u vinden op de website www.zwemwater.nl.