Tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag sprak onder andere ambassadeur Maksym Kononenko van Oekraïne over de situatie in zijn thuisland.
Tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag sprak onder andere ambassadeur Maksym Kononenko van Oekraïne over de situatie in zijn thuisland. (Foto: Eric van Nieuwland.)

Indrukwekkende veertiende editie van Bevrijdingfestival Den Haag

6 mei, 08:45 Algemeen

het Bevrijdingsfestival Den Haag was na de verplichte coronapauze weer ouderwets indrukwekkend. Nee, zelfs beter dan alle voorgaande edities. De oorlog in Oekraïne speelde veelal de hoofdrol speelde en gaf zo een diepere lading aan het motto: ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’.

“Het publiek kwam massaal naar het festival om de vrijheid te vieren maar zeker ook om solidariteit te tonen met de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Meer dan ooit realiseren wij ons dit jaar dat vrijheid kwetsbaar is en dat oorlog ook in onze nabijheid niet louter iets is dat tot het verleden behoort,” aldus organisator Robert-Jan Rueb.

Ambassadeur van Oekraïne
Tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag sprak onder andere ambassadeur Maksym Kononenko van Oekraïne over de situatie in zijn thuisland. Tienduizenden mensen luisterden ademloos naar zijn verhaal en gaven een luid en lang applaus na afloop. Verder was er een bustour met Oekraïense vluchtelingen en konden de festivalbezoekers voor speciale selfiewanden hun solidariteit met de slachtoffers van de oorlog tonen. De hele dag werd opgeroepen een bijdrage te doen aan Giro555.

Bustour
Het Bevrijdingsfestival Den Haag is, zo bleek eens te meer, nadrukkelijk méér dan alleen een popfestival. Tijdens het evenement werd op veel verschillende manieren aandacht besteed aan vrijheid, democratie en de rechtsstaat. Vanaf het Vfonds Busplatform op het Malieveld vertrokken de hele dag bussen voor een ritje door de stad, zodat de passagiers even uit de festivalhectiek konden stappen voor inhoudelijke programma’s met onder meer een Vrijheidscollege door Edson da Graça, stand up-comedy van Puur Gelul, een poëzieprogramma met jonge Haagse dichters en een busrit met de Young Peacebuilders.

Gruppo Sportivo
Naast verdieping was er natuurlijk ook muziek. De optredens op de twee muziekpodia van het festival trokken de hele dag veel publiek, zelfs vanuit het buitenland. “Vooral de concerten van Gruppo Sportivo, Numidia en Blasterjaxx trokken veel publiek,” zegt medeorganisator Gerard van den IJssel. In totaal trok het festival 66.609 bezoekers.
Nieuw dit jaar was een speciale Student Area onder de naam HI The Hague Student Experience waar alle hoger onderwijsinstellingen van Den Haag en veel studentenverenigingen zich presenteerden.

Hoe lang nog gratis?
Het Bevrijdingsfestival Den Haag was ook dit jaar weer voor iedereen gratis toegankelijk. Of dat in de toekomst zo blijft is uiterst onzeker. “Dat er extra budget bij moet, is duidelijk. Maar hoe en waar is onderwerp van gesprek. We hopen op steun van de overheid, sponsors en fondsen,” aldus Robert-Jan Rueb. “Maar we zijn ook zeer benieuwd naar de uitkomsten van de pilot in Groningen, waar dit jaar voor het eerst vijf euro entree werd gevraagd. Die optie blijft nadrukkelijk ook voor Den Haag open.”
Het Bevrijdingsfestival Den Haag 2022 is een productie van de R.G. Ruijs Stichting in nauwe samenwerking met AT Events en On The Floor Events.

Afbeelding
Varend Corso wordt nieuwe Haagse traditie Algemeen 19 mei, 08:23
Afbeelding
Hart voor Den Haag pleit na sluiting slager Beijk wéér voor nadeelcompensatie ondernemers Algemeen 18 mei, 09:49
Afbeelding
Den Haag deelt regenboogvlaggen uit bij Huygenspark Algemeen 17 mei, 09:43
Afbeelding
Deze manege in Den Haag is verbouwd zonder uitstoot van stikstof! Algemeen 17 mei, 08:04
Afbeelding
Wethouder Bredemeijer opent Diamant Oekraïneschool in Den Haag Algemeen 17 mei, 07:37
Afbeelding
Eerste editie Haags Stadmakersfestival smaakt naar meer Algemeen 16 mei, 16:43
Afbeelding
Moska Maqsoodi wint Haagse Kartiniprijs 2022 Algemeen 16 mei, 10:10
Afbeelding
Ruim 40.000 muziekliefhebbers genieten van eerste Live on the Beach voorjaarseditie Algemeen 16 mei, 09:14
Afbeelding
Hoe vind en behoud je vrijwilligers? PEP Den Haag geeft tricks en tips Algemeen 15 mei, 17:31
Afbeelding
Vrouwen uit Zuidwest richten Gulden Huis in voor Oekraïense vluchtelingen Algemeen 15 mei, 09:20
Afbeelding
Blazen aan het Spui eert componist Rob Goorhuis Algemeen 14 mei, 18:27
Afbeelding
Column Marc Tangel: Krijgsgevangentocht Algemeen 14 mei, 13:25
Afbeelding
Huize Groenestein speelt sleutelrol in vierde Haagse politiethriller van Theo Akse Algemeen 14 mei, 08:50
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Den Haag

Op Rodi Den Haag volg je het laatste nieuws uit Den Haag. Rodi Den Haag informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Den Haag

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Haag in je mailbox.