400 Hagenaars genieten aan langste aanschuiftafel van Nederland van Vrijheidssoep

Algemeen
De 140 meter lange lunchtafel was tevens podium en catwalk
De 140 meter lange lunchtafel was tevens podium en catwalk (Foto: Anne Reitsma)

De langste aanschuiftafel van het land, 140 meter,  stond donderdag 5 mei op het Lange Voorhout. Er schoven ruim 400 gasten uit diverse wijk in Den Haag aan voor de Vrijheidsmaaltijd.

Burgemeester Van Zanen en Francis Broekhuijsen aten samen met bewoners uit alle wijken in Den Haag de Vrijheidssoep. De soep naar recept van Nadia Zeroualif werd geserveerd door de Participatie Keuken en een groep vrijwilligers. Ook werd er gesproken over de betekenis van vrijheid.

Podium

De lunchtafel was tevens een catwalk en podium. De programmering werd samengesteld door Stichting Museumkwartier in samenwerking met andere partners uit de stad zoals Huis van Gedichten en Justice & Peace. Naast zang & poëzie vertelden gasten hun verhaal en wat vrijheid voor hen betekent. 

Dialoog

“We hebben een plek gecreëerd waar kunst, cultuur en muziek, de mensen heeft geïnspireerd om met elkaar de dialoog aan te gaan over vrijheid”, vertelt Marcel Westerdiep, voorzitter van de Stichting Museumkwartier.

Photo Kyiv

Tijdens de lunch was er tevens aandacht voor Photo Kyiv. Een jaarlijkse Oekraïens internationaal kunstevenement dat in juni naar Den Haag komt. De oorlog in beeld, vastgelegd door fotografen die in Oekraïne zijn achtergebleven. Ook gingen de tafelgasten mee terug in de tijd, van de Tweede Wereldoorlog tot na Bevrijdingsdag. Hotel des Indes bleek de perfecte schuilplaats voor Joodse onderduikers. En er werden passages gedeeld uit het meerjarig onderzoeksproject ´Mauritshuis in oorlogstijd´. Ook liet het Jonge Stadsdichter Collectief horen wat er leeft bij hen, en in de stad.