Uniek: Stips en Gerritsen spelen vanavond samen in het Paard

Algemeen
Muzikale vrienden Gerritsen en Stips staan aanstaande vrijdag met Supersister Projekt '22 in het Paard. 'Op de kop af 50 jaar terug stond ik er voor het eerst”, zegt Robert Jan.
Muzikale vrienden Gerritsen en Stips staan aanstaande vrijdag met Supersister Projekt '22 in het Paard. 'Op de kop af 50 jaar terug stond ik er voor het eerst”, zegt Robert Jan. (Foto: Frans Limbertie)

Begin vorig jaar verscheen het boek Supersister Looking Back, Naked, waarin auteur Fred Baggen het verhaal van Robert Jan Stips’ progressieve Haagse rockband in ‘alle facetten’ beschrijft. Na de de verplichte coronapauze herpakt Stips nu ook weer de clubtour. Zonder spelen kan de Haagse muzikant nog steeds niet. Naast drummer Leon Klaasse doet ook oud-Golden Earring bassist Rinus Gerritsen mee. “Weet je, eigenlijk kende ik de muziek van Supersister niet echt goed”, vertelt die laatste, “maar het voelde meteen als gegoten.”

Frans Limbertie

Beiden zijn ze druk, Rinus met het onderhoud in zijn Voorburgse huis en ook Robert Jan huppelt deze dagen van hot naar her om allerlei muzikale dingen te regelen. Maar om te vertellen over de aankomende clubtour, maken de ‘Haagse rocklegendes’ maar al te graag even tijd vrij. De muziek gaat immers voor hen nog steeds voor alles. 

Gedwongen

Hoe ontstond bij Robert Jan het idee om Rinus voor het Supersister Projekt te vragen? “Ik werd gedwongen door zijn manager om hem in te huren als bassist.” “Ja, en ik had toch geen ene reet te doen.” Beiden bulderen van het lachen, want de Haagse humor is nooit ver weg bij de twee ouwe muzikale vrienden. “Nee, alle gekheid op een stokje,” roept Robert Jan, “zoals zo vaak in het leven gebeuren er door omstandigheden dingen die op een geven moment weer samenkomen.” “De Earring stopte, “dus ik had er tijd voor”, vervolgt Rinus. 

Nieuwe ervaring

Gerritsen speelde al twee keer mee met het Supersister Projekt ‘19 toen de band een paar grote optredens deed in onder andere het Paard en Paradiso. “Dat voelde best goed. Prima ervaring en min of meer mijn eerste kennismaking met zijn muziek. Het echte Supersister werk kende ik niet ‘by heart’, zeg maar. En dan is dat toch ineens weer een hele nieuwe ervaring. Als je het alleen maar zijdelings hoort is het vrij complex allemaal, maar nu moest ik mijzelf erin verdiepen. En dan krijg je er ineens veel lol in en hoor je pas hoe goed het eigenlijk in elkaar zit. Dus toen Robert Jan me vroeg om de verdere clubtour mee te draaien zag ik dat wel als een mooie uitdaging. Begrijp me goed, ik vind optreden nog altijd heel leuk, maar zat nog niet in het stadium dat ik het miste. Ik was vooral tevreden aan het terugkijken. Maar Robert Jan kwam wel langs op een goed moment. Ik zie het toch zo dat je door spelen in vorm blijft. En geloof me, om zijn werk te spelen moet je muzikaal in topvorm zijn. Daarnaast kan het geen kwaad om zo nu en dan als muzikant even uit je ‘comfortzone’ te treden en om weer eens wat bij te leren.” 

Meer ballen

Stips laat weten dat sinds Gerritsen nu alweer een tijdje meespeelt, zijn muziek een speciale vorm begint te krijgen. “Het is nog steeds ‘Supersister muziek’, maar het klinkt duidelijk anders omdat Rinus meespeelt. Het heeft iets meer ballen gekregen.” Rinus beaamt dat: “Jouw muziek heeft wel degelijk ballen, Robert Jan, absoluut. Vaak is het zo dat het door veel noten te vaak de neiging heeft een beetje te gaan vervliegen. En ik ben dan degene die iets minder noten speelt, maar het misschien wel een bepaalde drive geef die het wat meer toegankelijk maakt.”

Succesvol

De Supersister optredens verliepen tot nu toe succesvol. “Fantastische avonden om te spelen, ontzettend leuk, druk bezocht en een goede reden om ermee door gaan”, vertelt Stips. “Daarna hebben we een paar clubtours gedaan met een kleine bezetting waaronder bassist Bart Wijtman en violiste Marieke Brokamp. Die clubtours van 2021 werd ineens ruw afgebroken door corona, dus het lag eigenlijk geheel in de lijn van de verwachting dat we die wel even netjes zouden gaan afmaken.” Omdat Brokamp afhaakte en ook bassist Wijtman andere besognes had, bestaat Supersister Projekt ‘22 voor nu dus uit Stips, Gerritsen en drummer Leon Klaasse, bekend van o.a. Powerplay en the Analogues. Supersister Projekt ‘22 speelt vrijdag 6 mei in het Paard.www.supersister.nl