In Den Haag worden op de Dag van Europa op verschillende plekken in de stad de Europese vlag gehesen, onder andere bij de Hofvijver.
In Den Haag worden op de Dag van Europa op verschillende plekken in de stad de Europese vlag gehesen, onder andere bij de Hofvijver. (Foto: Henriiëtte Guest)

Den Haag viert de Dag van Europa met hijsen van Europese vlag

Algemeen

Vandaag, maandag 9 mei, is de Dag van Europa. Op deze dag wordt stilgestaan bij de historische Schumanverklaring uit 1950. Deze verklaring vormt de basis van de totstandkoming van de Europese Unie. De boodschap om vrede en eenheid uit te stralen is actueler dan ooit. Aan de Hofvijver, bij het Stadhuis en op allerlei andere plekken in de stad hijst Den Haag de Europese vlag.

Robert van Asten, wethouder Europa: “Als internationale stad van vrede en recht willen wij op deze bijzondere dag onze stem laten horen. Het is ontzettend belangrijk om Europa een plek te geven in de stad en het dichter bij de inwoners te brengen. Zo organiseerde de gemeente het afgelopen jaar verschillende evenementen over de toekomst van Europa, wat mooie gesprekken opleverde met inwoners over onderwerpen als digitalisering en duurzaamheid.” 

Gratis

In de aanloop naar deze dag konden inwoners van Den Haag gratis een Europese vlag aanvragen. Meer dan 300 mensen deden dit en gaven antwoord op de vraag waarom zij de vlag voor Europa in Den Haag hijsen. Van jong tot oud, allemaal hechten ze waarde aan een sterk en verenigd Europa. Een van de Haagse inwoners die de vlag hijst, is Peter Branger. “Ik werk voor een organisatie die een wachtlijst van patiënten beheert die wachten op een orgaantransplantatie. In die organisatie participeren acht EU-landen en we hebben nauwe contacten met veel van de andere EU-landen. Ik weet daardoor hoe belangrijk samenwerking in Europa is”, zegt hij. 

De toekomst van Europa
De Dag van Europa wordt afgesloten met een lezing in samenwerking met Den Haag FM. Wethouder Van Asten zal de avond op de Haagse Hogeschool openen. Ivo van de Wijdeven, historicus en analist, komt vertellen over de toekomst van Europa in relatie tot Oekraïne en beantwoordt daarna samen met Didier Herbert (Europese Commissie Nederland) vragen. Aan het einde van de avond wordt er feestelijk geproost op de Dag van Europa.

Afbeelding
Gluren bij de Buren: 213 optredens in Den Haag Algemeen 26 jun, 09:10
Afbeelding
Extra bijzondere editie Nederlandse Veteranendag trekt 85.000 bezoekers naar Den Haag Algemeen 25 jun, 20:06
Afbeelding
Column Marc Tangel: Beestachtig Algemeen 25 jun, 09:09
Afbeelding
Wie wordt Klimaatburgemeester Den Haag? Algemeen 24 jun, 10:41
Afbeelding
HTM start campagne Stap in de Zóóómer: strandgeur in Bikinilijn en strandslippers op speciale bus Algemeen 23 jun, 14:38
Afbeelding
Varend Corso 2022 in startblokken voor vier dagen lang spektakel op het water Uit 23 jun, 12:59
Afbeelding
Utrechtsebaan gaat komend weekend weer volledig open Algemeen 23 jun, 08:48
Afbeelding
Huisartsen voeren op 1 juli actie op het Malieveld in Den Haag Algemeen 23 jun, 08:26
Afbeelding
Wie heeft voor meester Aad de missende klassenfoto? Algemeen 22 jun, 14:10
Afbeelding
Kinderen die jarig zijn op 23 juni mogen gratis naar Legoland op de boulevard Algemeen 21 jun, 14:54
Afbeelding
Komt dat zien! Zonnevlinder van 13 meter strijkt zaterdag neer op boulevard van Scheveningen Algemeen 21 jun, 14:26
Afbeelding
500 yogabeoefenaars in Atrium tijdens viering van de achtste Internationale Yoga Day Algemeen 21 jun, 09:07
Afbeelding
Haagse jongeren kunnen 250 euro vakantiegeld winnen Algemeen 20 jun, 16:31
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Den Haag

Op Rodi Den Haag volg je het laatste nieuws uit Den Haag. Rodi Den Haag informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Den Haag

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Haag in je mailbox.