In Den Haag worden op de Dag van Europa op verschillende plekken in de stad de Europese vlag gehesen, onder andere bij de Hofvijver.
In Den Haag worden op de Dag van Europa op verschillende plekken in de stad de Europese vlag gehesen, onder andere bij de Hofvijver. (Foto: Henriiëtte Guest)

Den Haag viert de Dag van Europa met hijsen van Europese vlag

9 mei, 14:47 Algemeen

Vandaag, maandag 9 mei, is de Dag van Europa. Op deze dag wordt stilgestaan bij de historische Schumanverklaring uit 1950. Deze verklaring vormt de basis van de totstandkoming van de Europese Unie. De boodschap om vrede en eenheid uit te stralen is actueler dan ooit. Aan de Hofvijver, bij het Stadhuis en op allerlei andere plekken in de stad hijst Den Haag de Europese vlag.

Robert van Asten, wethouder Europa: “Als internationale stad van vrede en recht willen wij op deze bijzondere dag onze stem laten horen. Het is ontzettend belangrijk om Europa een plek te geven in de stad en het dichter bij de inwoners te brengen. Zo organiseerde de gemeente het afgelopen jaar verschillende evenementen over de toekomst van Europa, wat mooie gesprekken opleverde met inwoners over onderwerpen als digitalisering en duurzaamheid.” 

Gratis

In de aanloop naar deze dag konden inwoners van Den Haag gratis een Europese vlag aanvragen. Meer dan 300 mensen deden dit en gaven antwoord op de vraag waarom zij de vlag voor Europa in Den Haag hijsen. Van jong tot oud, allemaal hechten ze waarde aan een sterk en verenigd Europa. Een van de Haagse inwoners die de vlag hijst, is Peter Branger. “Ik werk voor een organisatie die een wachtlijst van patiënten beheert die wachten op een orgaantransplantatie. In die organisatie participeren acht EU-landen en we hebben nauwe contacten met veel van de andere EU-landen. Ik weet daardoor hoe belangrijk samenwerking in Europa is”, zegt hij. 

De toekomst van Europa
De Dag van Europa wordt afgesloten met een lezing in samenwerking met Den Haag FM. Wethouder Van Asten zal de avond op de Haagse Hogeschool openen. Ivo van de Wijdeven, historicus en analist, komt vertellen over de toekomst van Europa in relatie tot Oekraïne en beantwoordt daarna samen met Didier Herbert (Europese Commissie Nederland) vragen. Aan het einde van de avond wordt er feestelijk geproost op de Dag van Europa.

Afbeelding
Varend Corso wordt nieuwe Haagse traditie Algemeen 19 mei, 08:23
Afbeelding
Hart voor Den Haag pleit na sluiting slager Beijk wéér voor nadeelcompensatie ondernemers Algemeen 18 mei, 09:49
Afbeelding
Den Haag deelt regenboogvlaggen uit bij Huygenspark Algemeen 17 mei, 09:43
Afbeelding
Deze manege in Den Haag is verbouwd zonder uitstoot van stikstof! Algemeen 17 mei, 08:04
Afbeelding
Wethouder Bredemeijer opent Diamant Oekraïneschool in Den Haag Algemeen 17 mei, 07:37
Afbeelding
Eerste editie Haags Stadmakersfestival smaakt naar meer Algemeen 16 mei, 16:43
Afbeelding
Moska Maqsoodi wint Haagse Kartiniprijs 2022 Algemeen 16 mei, 10:10
Afbeelding
Ruim 40.000 muziekliefhebbers genieten van eerste Live on the Beach voorjaarseditie Algemeen 16 mei, 09:14
Afbeelding
Hoe vind en behoud je vrijwilligers? PEP Den Haag geeft tricks en tips Algemeen 15 mei, 17:31
Afbeelding
Vrouwen uit Zuidwest richten Gulden Huis in voor Oekraïense vluchtelingen Algemeen 15 mei, 09:20
Afbeelding
Blazen aan het Spui eert componist Rob Goorhuis Algemeen 14 mei, 18:27
Afbeelding
Column Marc Tangel: Krijgsgevangentocht Algemeen 14 mei, 13:25
Afbeelding
Huize Groenestein speelt sleutelrol in vierde Haagse politiethriller van Theo Akse Algemeen 14 mei, 08:50
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Den Haag

Op Rodi Den Haag volg je het laatste nieuws uit Den Haag. Rodi Den Haag informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Den Haag

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Haag in je mailbox.