In Den Haag worden op de Dag van Europa op verschillende plekken in de stad de Europese vlag gehesen, onder andere bij de Hofvijver.
In Den Haag worden op de Dag van Europa op verschillende plekken in de stad de Europese vlag gehesen, onder andere bij de Hofvijver. (Foto: Henriiëtte Guest)

Den Haag viert de Dag van Europa met hijsen van Europese vlag

Algemeen

Vandaag, maandag 9 mei, is de Dag van Europa. Op deze dag wordt stilgestaan bij de historische Schumanverklaring uit 1950. Deze verklaring vormt de basis van de totstandkoming van de Europese Unie. De boodschap om vrede en eenheid uit te stralen is actueler dan ooit. Aan de Hofvijver, bij het Stadhuis en op allerlei andere plekken in de stad hijst Den Haag de Europese vlag.

Robert van Asten, wethouder Europa: “Als internationale stad van vrede en recht willen wij op deze bijzondere dag onze stem laten horen. Het is ontzettend belangrijk om Europa een plek te geven in de stad en het dichter bij de inwoners te brengen. Zo organiseerde de gemeente het afgelopen jaar verschillende evenementen over de toekomst van Europa, wat mooie gesprekken opleverde met inwoners over onderwerpen als digitalisering en duurzaamheid.” 

Gratis

In de aanloop naar deze dag konden inwoners van Den Haag gratis een Europese vlag aanvragen. Meer dan 300 mensen deden dit en gaven antwoord op de vraag waarom zij de vlag voor Europa in Den Haag hijsen. Van jong tot oud, allemaal hechten ze waarde aan een sterk en verenigd Europa. Een van de Haagse inwoners die de vlag hijst, is Peter Branger. “Ik werk voor een organisatie die een wachtlijst van patiënten beheert die wachten op een orgaantransplantatie. In die organisatie participeren acht EU-landen en we hebben nauwe contacten met veel van de andere EU-landen. Ik weet daardoor hoe belangrijk samenwerking in Europa is”, zegt hij. 

De toekomst van Europa
De Dag van Europa wordt afgesloten met een lezing in samenwerking met Den Haag FM. Wethouder Van Asten zal de avond op de Haagse Hogeschool openen. Ivo van de Wijdeven, historicus en analist, komt vertellen over de toekomst van Europa in relatie tot Oekraïne en beantwoordt daarna samen met Didier Herbert (Europese Commissie Nederland) vragen. Aan het einde van de avond wordt er feestelijk geproost op de Dag van Europa.

Afbeelding
2000ste afvalknijper uitgereikt aan 10-jarige Lina: ‘Ik raapte al veel afval op’ Algemeen 30 jun, 09:22
Afbeelding
Urban Trail Den Haag voert dit weekend langs én door verrassende hotspots Algemeen 29 jun, 18:47
Afbeelding
Growshop in Laak opgerold: tuinaarde naast producten voor illegale hennepteelt Algemeen 29 jun, 15:00
Afbeelding
Huisartsen openen op Spuiplein mobiele huisartsenpraktijk voor gemeenteraadsleden Algemeen 29 jun, 13:45
Afbeelding
Haagse Praktijkschool De Poort behaalt titel ‘Excellente School’ Algemeen 29 jun, 12:07
Afbeelding
Buurtgezinnen Den Haag viert succesvol eerste jaar Algemeen 29 jun, 09:17
Afbeelding
Westlands trots vaart onder grote belangstelling door Haagse grachten Algemeen 27 jun, 09:01
Afbeelding
Gluren bij de Buren: 213 optredens in Den Haag Algemeen 26 jun, 09:10
Afbeelding
Extra bijzondere editie Nederlandse Veteranendag trekt 85.000 bezoekers naar Den Haag Algemeen 25 jun, 20:06
Afbeelding
Column Marc Tangel: Beestachtig Algemeen 25 jun, 09:09
Afbeelding
Wie wordt Klimaatburgemeester Den Haag? Algemeen 24 jun, 10:41
Afbeelding
HTM start campagne Stap in de Zóóómer: strandgeur in Bikinilijn en strandslippers op speciale bus Algemeen 23 jun, 14:38
Afbeelding
Varend Corso 2022 in startblokken voor vier dagen lang spektakel op het water Uit 23 jun, 12:59
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Den Haag

Op Rodi Den Haag volg je het laatste nieuws uit Den Haag. Rodi Den Haag informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Den Haag

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Haag in je mailbox.