Bonny van der Burg bij Böttgerwater waar ze in de toekomst plek ziet voor een culturele broedplaats.
Bonny van der Burg bij Böttgerwater waar ze in de toekomst plek ziet voor een culturele broedplaats. (Foto: Jos van Leeuwen)

Feest als startpunt voor meer reuring in de Haagse Vinex-wijken Leidschenveen en Ypenburg

11 mei, 12:01 Algemeen

Stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg bestaat 20 jaar. Tijd voor een feestje, vindt projectleider Bonny van der Burg van het stadsdeelkantoor. De gemeente organiseert het één en ander, onder andere in samenwerking met de bibliotheken, maar ze hoopt dat bewoners ook zelf met leuke ideeën voor activiteiten en festiviteiten komen. 

De gemeente Den Haag wil onder andere een boek samenstellen met daarin een terugblik op alle activiteiten die dit jaar in Leidschenveen-Ypenburg plaatsvinden in het kader van 20 jaar Vinex. “De wens is om - als dit financieel haalbaar is - uiteindelijk elk huishouden één exemplaar te geven”, zegt Van der Burg. 

Opening

Het feestjaar wordt op vrijdag 13 mei geopend met een muzikale wandeling door de wijk. De organisatie is in handen van de gemeente Den Haag, de beide bibliotheken (Cultuuranker Leidschenveen-Ypenburg) en Hummingbird Music. Er zijn op zes locaties korte optredens. De tour eindigt met een spetterende afsluiting in de bibliotheek. De wandeling is circa 2,5 kilometer lang. 

Subsidie

In een eerder stadium riep het stadsdeelkantoor bewoners van Leidschenveen-Ypenburg al op om zelf (feestelijke) activiteiten in het kader van het 20-jarig bestaan te bedenken en te initiëren. Daarvoor kunnen ze subsidie aanvragen. Van der Burg hoopt dat de bewoners hier massaal gehoor aan zullen geven. “Ik werk nu zelf een jaar in dit stadsdeel. Hiervoor was ik werkzaam in Laak. Wat me opvalt is dat hier, in vergelijking met wijken in de binnenstad, niet zo veel gebeurt. En door corona is dat zelfs nog minder geworden.” 

Ontmoeting

En dat is volgens Van der Burg erg jammer. “Kunst en cultuur in de wijken zijn van essentieel belang”, stelt ze. “Mensen gaan daardoor anders naar de wereld kijken en ook zorgt het voor ontmoeting.” 

Weinig tijd

Voor het feit dat er minder te doen in een Vinex-wijk dan in bijvoorbeeld een achterstandswijk, heeft ze wel een verklaring. “Mensen werken hier veel. Ze hebben wel ideeën maar naar eigen zeggen weinig tijd om ze uit te voeren. En in een wijk als Laak zijn veel meer ondersteunende organisaties.”

Minder geld

Volgens Van der Burg helpt het ook niet dat de cultuurankers in Leidschenveen-Ypenburg, beide bibliotheken, veel minder geld van de gemeente krijgen dan bijvoorbeeld De Nieuwe Regentes in stadsdeel Segbroek dat ook een cultuuranker is. “De bibliotheken in Leidschenveen en Ypenburg krijgen ieder 30.000 euro op jaarbasis. Een theater als De Nieuwe Regentes krijgt een paar ton. Voor dat geld kunnen de bibliotheken heel weinig doen. Zo steken ze bijvoorbeeld geld in de muzikale wandeling op 13 mei, maar het is gezien de financiële middelen voor de bibliotheken heel lastig om dit op structurele basis te doen.”

Doodse wijk

En dat terwijl er volgens Van der Burg wel degelijk meer behoefte is aan meer reuring in Leidschenveen en Ypenburg. “Je wil nu eenmaal niet de hele dag alleen maar werken. En wat je nu ziet is dat mensen hier wonen, maar voor hun culturele behoeften naar het centrum van Den Haag gaan.” En daar moet als het aan de projectleider ligt echt verandering in komen. “Want een wijk waar op cultureel en kunstgebied niets gebeurt, is een doodse wijk.” 

Behoeftes

Een ander punt om rekening mee te houden, zijn de veranderende behoeftes van de bewoners van Leidschenveen-Ypenburg. “In het begin kwamen hier jonge gezinnen wonen. De kinderen zijn nu groot, en in veel gevallen zelfs de deur uit. Daardoor heeft een wijk andere voorzieningen nodig, bijvoorbeeld voor oudere jeugd en volwassenen.”

Opmaat naar meer

Van der Burg hoopt dat ‘Feest in de Vinex’ een aanleiding zal zijn voor de bewoners om ook zelf weer in actie te komen en te gaan organiseren. “Wat mij betreft is het een opmaat naar meer”, besluit ze.

Afbeelding
Varend Corso wordt nieuwe Haagse traditie Algemeen 19 mei, 08:23
Afbeelding
Hart voor Den Haag pleit na sluiting slager Beijk wéér voor nadeelcompensatie ondernemers Algemeen 18 mei, 09:49
Afbeelding
Den Haag deelt regenboogvlaggen uit bij Huygenspark Algemeen 17 mei, 09:43
Afbeelding
Deze manege in Den Haag is verbouwd zonder uitstoot van stikstof! Algemeen 17 mei, 08:04
Afbeelding
Wethouder Bredemeijer opent Diamant Oekraïneschool in Den Haag Algemeen 17 mei, 07:37
Afbeelding
Eerste editie Haags Stadmakersfestival smaakt naar meer Algemeen 16 mei, 16:43
Afbeelding
Moska Maqsoodi wint Haagse Kartiniprijs 2022 Algemeen 16 mei, 10:10
Afbeelding
Ruim 40.000 muziekliefhebbers genieten van eerste Live on the Beach voorjaarseditie Algemeen 16 mei, 09:14
Afbeelding
Hoe vind en behoud je vrijwilligers? PEP Den Haag geeft tricks en tips Algemeen 15 mei, 17:31
Afbeelding
Vrouwen uit Zuidwest richten Gulden Huis in voor Oekraïense vluchtelingen Algemeen 15 mei, 09:20
Afbeelding
Blazen aan het Spui eert componist Rob Goorhuis Algemeen 14 mei, 18:27
Afbeelding
Column Marc Tangel: Krijgsgevangentocht Algemeen 14 mei, 13:25
Afbeelding
Huize Groenestein speelt sleutelrol in vierde Haagse politiethriller van Theo Akse Algemeen 14 mei, 08:50
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Den Haag

Op Rodi Den Haag volg je het laatste nieuws uit Den Haag. Rodi Den Haag informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Den Haag

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Haag in je mailbox.