Trio van Haagse roeivereniging roeit ruim 300 kilometer in twee dagen voor onderzoek naar ALS

Algemeen
Linda, Martin en Renée vormen het team ‘voorALSnog'.
Linda, Martin en Renée vormen het team ‘voorALSnog'. (Foto: Roeivereniging De Laak)

Renée, Linda en Martin van de Haagse Roeivereniging De Laak roeien op 25 en 27 mei twee monstertochten. Zij willen hiermee zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar de zenuw- en spierziekte ALS. Met slechts 45 uur rust ertussen leggen zij eerst de Ringvaart Regatta af (100 km) en daarna de Elfsteden-roeimarathon (ruim 210 km).

Bij de Elfsteden-roeimarathon, de langste en zwaarste van Nederland, is het gebruikelijk om deze als estafette te roeien zodat twaalf roeiers elkaar kunnen afwisselen. Anders is het haast niet te doen om binnen 24 uur alle elf Friese steden aan te doen voor een stempel. Maar Renée, Linda en Martin - voor de gelegenheid roeiend onder de naam ‘voorALSnog’ - zullen geen aflossing krijgen. Ze zijn vastbesloten om hoe dan ook het felbegeerde Elfstedenkruisje te behalen.

Echte werk

Op 25 mei wordt het trio tijdens de Ringvaart Regatta nog wel bijgestaan door twee andere roeiers. Renée: “Twee dagen later is je lijf eigenlijk nog niet hersteld van zo’n inspanning, maar dan begint voor ons met de Elfsteden-roeimarathon pas het echte werk.” Renée, Linda en Martin zijn geroutineerde marathonroeiers, die uitstekend op elkaar zijn ingespeeld .Alleen al dit voorjaar roeien ze drie marathons (50 kilometer of meer) in een maand tijd. “Die vormen nu onze training voor 25 en 27 mei. Het geeft een goed gevoel dat alles soepel loopt met ons drieën. Toch zal het flink afzien worden.” Ze gaan deze uitdaging aan in het volste besef dat zij gezond genoeg zijn om dit te doen.

Doneren
Voor ALS-patiënten is dat een ander verhaal. Wie ALS krijgt, overlijdt binnen 3 tot 5 jaar. ALS is een dodelijke zenuw- en spierziekte waarbij je spieren één voor één uitvallen. In Nederland leven zo’n 1.500 mensen met ALS, of de aanverwante ziekten PSMA en PLS. Ieder jaar komen er 500 nieuwe patiënten bij en overlijden er ook 500. Renée: “We willen heel graag een mooie bijdrage leveren aan het voorkomen en genezen van ALS. Daarom hebben we een online collectebus opengesteld bij de Stichting ALS Nederland.” Doneren via https://www.onlinecollectevoorals.nl/renee-huiting.