Musea tonen voorproefje in etalages van lege winkelpanden in Spuistraat

Algemeen
Wethouder Saskia Bruines (Economie) onthult de eerste tijdelijk ingerichte etalages door het Mauritshuis, Beeld & Geluid Den Haag, het Kinderboekenmuseum, Escher en poppodium het PAARD.
Wethouder Saskia Bruines (Economie) onthult de eerste tijdelijk ingerichte etalages door het Mauritshuis, Beeld & Geluid Den Haag, het Kinderboekenmuseum, Escher en poppodium het PAARD. (Foto: gemeente Den Haag)

Lege winkels maken een winkelstraat er niet aantrekkelijker op. Daar is voor de Spuistraat iets op gevonden: dertien etalages worden tijdelijk op verrassende wijze ingericht als uithangbord voor culturele instellingen in Den Haag. 

De Haagse culturele instellingen, vastgoedpartijen en de gemeente Den Haag experimenteren met deze tijdelijke oplossing voor leegstaande winkelpanden. Wethouder Saskia Bruines (Economie) onthulde onlangs de eerste tijdelijk ingerichte etalages door het Mauritshuis, Beeld & Geluid Den Haag, het Kinderboekenmuseum, Escher en poppodium het PAARD.

Coronacrisis
Als gevolg van de coronacrisis en de opkomst van het online winkelen zijn er veel leegstaande winkelpanden in de omgeving van de Spuistraat, Venestraat en Vlamingstraat. Bruines: “De gemeente probeert op verschillende manieren de leegstand tegen te gaan. Zoals het opknappen van de gevels, het stimuleren van wonen boven winkels en de uitbreiding van de Universiteit Leiden in het pand van voormalig Hudson’s Bay. We proberen dit echt op een vernieuwende manier te doen. Ik ben dan ook ontzettend trots op dit resultaat dat we bereikt hebben samen met de winkel- en vastgoedeigenaren en culturele instellingen. Een leuke manier om meer beleving te creëren op plekken waar je het niet verwacht.”

Groter publiek 
Wethouder Robert van Asten hoopt dat dit experiment een nog groter publiek prikkelt om een bezoek te brengen aan de vele Haagse culturele instellingen. “Het leuke is dat je echt al een voorproefje krijgt van de tentoonstellingen die te zien zijn.”