Nieuwe regels voor deelscooters en -fietsen

Algemeen
Gemeente en aanbieders hebben nieuwe afspraken gemaakt om overlast door verkeerd geparkeerde deelscooters en -fietsen deze zomer op Scheveningen tegen te gaan.
Gemeente en aanbieders hebben nieuwe afspraken gemaakt om overlast door verkeerd geparkeerde deelscooters en -fietsen deze zomer op Scheveningen tegen te gaan. (Foto: Joris den Blaauwen)

Deelscooters en -fietsen kunnen voortaan alleen worden afgemeld als ze in afgebakende parkeervakken op Scheveningen staan. Verder zorgen de aanbieders voor parkeercoaches die alles in goede banen moeten leiden. Dit moet ervoor zorgen dat overlast veroorzaakt door verkeerd geparkeerde deelscooters en -fietsen wordt voorkomen. 

Deel(bak)fietsen en deelscooters zijn goed voor de bereikbaarheid van het strand, maar zorgden op zomerse dagen ook voor overlast. Sommige gebruikers laten hun deelvoertuig namelijk rondslingeren waardoor ze de stoepen blokkeren. Gemeente en aanbieders hebben nieuwe afspraken gemaakt om dit deze zomer tegen te gaan.

Parkeeroverlast beperken

Wethouder Robert van Asten van mobiliteit is blij met de gemaakte afspraken. “Door afgebakende parkeerplekken te faciliteren op drukke plekken proberen we de parkeeroverlast tot een minimum te beperken. En mocht er toch overlast ontstaan, dan kunnen we dit tegengaan door een nog betere en snelle samenwerking met de aanbieders.”

Parkeercoaches

Alle voertuigen aan het strand mogen alleen in afgebakende parkeervakken staan. Buiten die vakken kan de gebruiker het voertuig niet afmelden. Verder hebben de aanbieders gezamenlijke parkeercoaches. Die helpen de gebruikers bij het netjes pareren van hun deeltweewieler en verwijzen naar vakken waar nog ruimte is om te parkeren. Er is een gezamenlijke whatsappgroep om elkaar snel en gemakkelijk te kunnen bereiken.

Meer parkeerruimte

De aanbieders verplaatsen ‘s avonds of ‘s nachts hun voertuigen. Daardoor is er overdag weer voldoende capaciteit in de parkeervakken. Verder werkt de gemeente aan meer parkeerruimte bij het Zwarte Pad.