Goldband laat zich voor nieuw nummer inspireren door werk in Mauritshuis

Algemeen
Goldband in het Mauritshuis
Goldband in het Mauritshuis (Foto: pr)

De leden van de Haagse band, Goldband, lieten zich voor hun nieuwste nummer Psycho in het Mauritshuis inspireren door een schilderij van de kunstenaars Jan Brueghel de Oude en Hans Rottenhammer. Volgens Karel, Milo en Boaz zit er hoop, genot en verdriet in het schilderij uit 1597 en heeft het een echte ‘rock-opera vibe’. 

Psycho is het negende nummer in de serie Bekijk het Mauritshuis met je Oren. Voor het Mauritshuis is het een mooie bijkomstigheid dat in het jaar dat het museum 200 jaar bestaat, juist een Haagse band het eerste nummer van 2022 schreef. In Bekijk het Mauritshuis met je Oren vraagt het Haagse museum bekende artiesten zich te laten inspireren door een werk uit de collectie.

Rondleiding

Tijdens de rondleiding door het museum die alle Bekijk-artiesten krijgen viel Goldband meteen voor de heftige scenes op het schilderij ‘Christus in het voorgeborchte’. Milo Driessen: “Ik zing over de wachtkamer van m’n dromen wat ik vrij letterlijk uit dit schilderij heb gehaald. We zeggen dat iedereen een psycho is en daarmee schetsen we dit plaatje op het schilderij.” “We konden zoveel kanten op met dit schilderij. Licht, donker, vechten, dansen, huilen, lachen. Dat ís Goldband eigenlijk”, volgens Karel Gerlach. Boaz Kok: “Het zijn doodnormale mensen maar ze hebben toch iets verkeerds gedaan waardoor ze de hemel niet in mogen. En ze hebben iets nét niet verkeerd genoeg gedaan, waardoor ze ook de hel niet in komen. Beetje psycho.”

Psycho is te beluisteren en te bekijken via: https://www.mauritshuis.nl/goldband